Moartea Dl. Lazarescu

Moartea Dl. LazarescuAm fost in weekend la Moartea Dl. Lazarescu, un film care aparuse cam cand am plecat eu din .ro si nu apucasem sa il vad. A venit in NY la un cinema pentru filme independente, un fel de sala Elvira Popescu a New York-ului. 🙂

Filmul a primit review-uri foarte promitatoare in Timeout New York (a ocupat mai mult de o pagina), asa ca am luat si alti oameni cu noi. 🙂 Le-a placut, desi li s-a parut ca umorul ar fi un pic cam prea negru, iar eu am reusit sa imi dau seama cat de mult din umorul filmului sta in dialog, greu de prins de straini. Un film cu stereotipuri si dialoguri foarte romanesti, un fel de haz de necaz, un pic cam lung dar care clar merita vazut (daca nu l-oti fi vazut deja).

Si well, mi-am dat seama inca o data ca parti din realitatea romaneasca nu sunt intotdeauna… roz. Ce surpriza! 🙂

6 Responses to “Moartea Dl. Lazarescu”

  1. Adi says:

    E cam ciudat sa zici parti din realitate cand de fapt e doar un scenariu de film. Nu ca viata n-ar bate filmul, dar.. you get the point.

  2. Vivi says:

    Scenariul asta de film reda foarte bine parti din realitatea romaneasca. Filmul e inspirat din stirea aceea de acum cativa ani in care o ambulanta a plimbat un bolnav pe la 6 spitale si apoi l-au lasat in strada, unde a murit… e bazat pe fapte reale, ca sa zic asa. 🙂

    Atitudinea tuturor este din realitate. Spitalele erau reale. Deci… care era the point?

  3. Adriana says:

    imi pare rau ca nu poti intra in sala de operatie cu mine, sau in camera de garda de la Floreasca sau pe cardiologie, sa vezi cat de mult se lupta pentru un om, cat de mult te doboara moartea unui domn Lazarescu.Indiferent cata experienta ai avea, moartea unui om tot te chinuie, si sper sa ma fereasca Dumnezeu sa imi moara cineva in brate.Imi pare rau ca nu se vede chestia asta,imi pare rau ca nimeni nu poate simti stresul si adrenalina cu care te confrunti incercand sa il intorci din drum pe omul care nu mai e printre noi.

  4. Adi says:

    The point era ca realitatea romaneasca o vei simti ducandu-te intr-un spital romanesc, nu la cinema. Si nu-ti doresc sa treci prin adevarata birocratie americana cu probleme de sanatate, pentru ca o sa iesi cam zdruncinat.

    Comparativ cu Romania, ca sistem medical, America sta mult mai prost (unul dintre primele linkuri gasite pe google, dar relevant). Am si eu cateva povesti tratite pe pielea mea, dar nu e cazul acum.

    La noi macar ai acces aproape instantaneu la servicii medicale, iar daca ai o sursa de venit cat de cat iti permiti un tratament. Cazul acela sunt convins ca e o exceptie si nu regula. Am avut grija de bunicul meu cand era foarte batran si-ti pot spune ca salvarea chiar vine cand o chemi. Problema e lipsa banilor si nu reaua vointa sau lipsa de interes fata de pacienti.

    N-as vrea sa intram intr-o polemica destul de spinoasa, daca vrei mai vorbim si in privat, dar parerea mea e ca un film, oricat de inspirat de fapte reale ar fi, nu reprezinta intocmai realitatea.

  5. Vivi says:

    M-am gandit atunci cand am scris ca probabil va fi interpretata afirmatia mea ca o comparatie… nu este o comparatie cu America, nu e o comparatie cu niciunde.

    Da, am fost si eu in spital cu un prieten care a avut probleme destul de grave de sanatate. L-au facut bine, stiu ca nu i s-a intamplat ce s-a intamplat in filmul asta.

    Poate aveti dreptate si sistemul medical din Romania sufera doar de o problema de imagine pentru ca in realitate este de fapt bine.

Leave a Reply