De ce doizece nu a fost un .com

doizece

Alex se intreaba de ce n-ai face un .com in loc de un .ro, de ce sa nu gandesti pe scara mare, de ce sa nu asculti povestile carismaticilor care nu fac decat sa vorbeasca despre vise de imbogatire, start-up-uri, antreprenoriat si chestii inrudite si motivationale. Este la moda acum sa iti doresti sa faci lucruri doar pentru a le vinde. Un fel de The American Dream in epoca internetului, cand oricine isi face site se simte pe drumul ce bun catre milioanele de dolari si succes.

O referinta pe care a facut-o el m-a facut din nou sa imi aduc aminte de doizece si de vremurile in care aveam si noi dilema de a il face international. De ce nu am facut asta?

1. Am facut doizece pentru noi. L-am vandut doar pentru ca am fost nevoiti sa facem asta. Da, surpriza, dorinta noastra principala nu era sa devenim milionari ci sa ne simtim bine!

2. Faptul ca site-ul a fost local a fost o parte importanta a succesului lui. Utilizatorii intrau pentru ca puteau sa joace cu romani pe un site in limba romana. Am ocupat o nisa libera pe piata din Romania, dar destul de ocupata international. Kurnik.pl, un site cu de 10 ori mai multi jucatori decat doizece, are doar 10% din jucatori internationali desi este tradus in foarte multe limbi si este bine facut.

3. L-am facut cand eram prea mici. Lipsa de experienta s-a simtit in trei schimbari ale temeliilor site-ului pe masura ce mai invatam chestii, in contextul in care era asaltat doar de romani. O crestere mai rapida ne-ar fi depasit resursele.

4. Our users came first. Niciodata nu am fost pe deplin multumiti de calitatea doizece. Suntem perfectionisti (ce surpriza! 🙂 ). Stiam ca are buguri si ni se parea o ipocrizie sa il facem international cand noi nici pentru Romania nu eram in stare sa il facem perfect. Afaceristii nu ar gandi asa. Noi nu suntem afaceristi.

5. Lipsa banilor. E frumos sa visezi la antreprenoriat, dar daca nu ai bani cu care sa investesti in idei, poti sa te speli cu ele pe cap si cand incerci in primul rand sa castigi bani ca sa traiesti, nu iti permiti sa experimentezi oricat si in orice directie. Chiar si 200usd pe luna pentru un server dedicat sunt prea mult atunci cand nu ii ai.

6. Lipsa unei priviri de ansamblu. Acum as avea idei despre ce mi-ar placea sa fac la doizece. Idei mai mult sau mai putin grandioase, idei cel putin bune. Acum cativa ani privirea asta de ansamblu ne lipsea.

7. In forma actuala, conceptul de site de jocuri multiplayer online este deja incercat si probat si nu atrage pe nimeni. Yahoo Games nu mai este orientat catre multiplayer ci catre jocuri in general. Nu auzi pe nimeni scriind despre site-uri de genul asta. Da, daca ar fi reinventat intr-un fel, ar ocupa dintr-o data o nisa de piata care lipseste pe piata de social networking: the games. Dar nu e usor sa reinventezi un astfel de concept mai ales in contextul punctelor motivelor de mai sus. 🙂

Un lucru pe care aproape nimeni nu il stie este ca de exemplu pe doizece te puteai juca Avioane de pe telefonul mobil cu oameni care erau online (o chestie foarte misto, facuta in principal de Irina). Ideea mi se pare fantastica, noua, interesanta. Ne-a consumat resurse degeaba pentru ca nu am gasit cu cine sa o exploatam.

Concluzia? Nu tot ce zboara se transforma in .com, si nu tot ce este .com se transforma in succese. Poate s-o gasi cineva care sa gaseasca interesant si mesajul asta al meu mult prea lung. 🙂

14 Responses to “De ce doizece nu a fost un .com”

  1. Dumi says:

    Quote: “Poate s-o gasi cineva care sa gaseasca interesant si mesajul asta al meu mult prea lung.”

    Count me in. Probabil cel mai insightful post al tau. La cat ma pricep eu la piata, trenduri, evolutii (read: nu extrem de mult), si la modul la care e scris, merita A+. Sinceritate, claritate, perspectiva… and I don’t give out compliments easily 🙂 Unul din posturile care explica succesul unui blog, ca tot scriai mai de mult despre asta.

    –d

  2. Vladimir says:

    Ai dreptate… viziunea, spiritul antrepenorial si toate celelalte vin odata cu experienta (si evident varsta). Oricum ati facut o treaba grozava.

  3. Vladimir says:

    btw… subscriu la parerea lui dumi. Cred ca asta vrea lumea sa citeasca pe blogul tau.

  4. Alex says:

    Excelent post; dupa cum scriam la http://alexbrie.net/myblog/Blog/646/dot-international#c002043 , mi-ar face mare placere sa il vad (eventual in engleza, pe motive de internationalizare -dar daca nu vrei, merge si in romana-) pe digeratinc.com.

    Ce zici? O rubrica cu interviuri si experiente personale?

  5. Catalin says:

    Intr-adevar, un post de nota 10.
    Ai tot respectul meu pentru doizece. Este un miracol cum ati reusit sa construiti ceva avand ca resurse doar inteligenta si dorinta de munca (si nu cea de imbogatire).

    Sigur, carcotasii pot spune ca ai facut greseli de stategie/afaceri, insa pe termen lung astea chiar nu conteaza absolut de loc. Mai ales daca nu urmaresti in primul rand the money trail. Important este ca ati dezvoltat ceva supertare, care domina autoritar nisa respectiva in .ro

    Si apropo de afaceri/strategie, ceva imi spune ca te vei intorce in .ro cu Google in zona de business development. As fi in stare sa pun pariu, daca vrei. 😉

  6. Darius says:

    E intradevar nu greu, ci foarte greu sa faci ceva pentru ROMANIA care sa aiba succes pentru straini e deja mai greu… e foarte greu si daca muncesti pentru _NIMIC_ adica din pasiune atunci nu VREI pur-si-simplu NU vrei sa castigi nimic…

  7. Riri says:

    Ce mica-i lumea! Stiam de doizece.ro inainte sa te fi cunoscut pe tine si este singurul site pe care am gasit unde sa joc Whist. Numai pentru asta merita mai mult decit doi zece!

    Excelent post. De retinut, ce mai.

  8. Trai says:

    Banuiesc ca atunci cand faci un .com, desi ai o piata mai mare, exista si mult mai multi competitori. Sunt convins ca in momentul in care a fost lansat, existau cateva .com-uri care ofereau aceleasi servicii. In schimb, la noi, ideea era noua.
    In plus, desi ai public mai mare la .com-uri, apare problema atragerii vizitatorilor. E mult mai greu sa faci marketing pentru un .com, chiar daca ai banii necesari.

  9. arix says:

    Lucrurile frumoase se fac din pasiune si nu neaparat pentru bani. In al doilea rand in fata internetului toti suntem egali asa ca nu vad de ce un site .ro nu ar putea fi un succes. Faptul ca faci un site .com si il promovezi nu aduce neaparat si notorietatea. Ca romani cred ca trebuie sa credem in internetul romanesc si sa facem in fiecare zi cate ceva pentru el.

  10. Maria says:

    Multumesc pentru dovada ca pasiunea pentru ceva si munca dau roade frumoase.
    Cat despre Doizece eu cred ca l-ati adus la nivelul la care multi si-ar dori sa isi vada proiectele.
    Ai completa dreptate in toate punctele de mai sus si imi doresc ca si de acuma incolo sa nu aveti nici o urma de indoiala in ceea ce priveste proiectul doizece si sa ramaneti mandrii de `copilul` vostru.

    Sunt de acord ca dot com-ul nu `face legea` si nici intr-un caz nu aduce implicit notorietate. Sunt mult mai multe aspecte de discutat si nu trebuie sa ne reducem la o extensie. Eu cred ca daca ar fi fost twoten.com(sau orice alta formula ati fi gasit) nu ar fi fost foarte diferit de varinata .ro dezvoltata, argumente fiind cele spuse de tine aici.

    Bafta!

  11. CC says:

    daca imi aduc eu aminte parca nu ati crezut deloc in jocurile pe telefonul mobil…sau poate ca doar imi aduc eu aminte gresit.
    sau poate ca nu era momentul…si asta se poate.

  12. eugen says:

    Bravo! Imi place sinceritatea. Site- ul e fain si ca afacere cred ca ati iesit bine . Ce altceva ati mai facut?

  13. gaby says:

    frate mie imi zice cand ma inregistrez ca cica stai in spatele unui firewal ce pot face??

  14. viorel says:

    spune-mi te rog..ce trbuie sa fac sa intru si cu tableta pe doi zece ,ca imi apare tot timpul un zar albastru cu semnul intrebarii..adresa mea e vio282002@yahoo.com …multumesc pentru raspuns

Leave a Reply