Întrebare despre un cuptor

Scriam acum multă vreme despre cum am descoperit eu abia în America cuptoarele cu temperatură reglabilă. 🙂

Well, în diverse discuții subiectul ăsta revine și recent ne-a lovit o curiozitate cruntă: cum funcționează cuptoarele din România care nu au butoane cu temperatură reglabilă?

Mă refer la cuptoare ca ăsta din poză (cuptorul bunicii mele):

Cuptor

Știe cineva dacă butonul de la cuptor este un control naiv numai și numai al fluxului de gaz, sau dacă este un control inteligent care, deși nu oferă utilizatorului posibilitatea de a vedea temperatura, are totuși un termostat intern și reglează fluxul bazat pe acest termostat?

[update] Mă interesează cuptoarele românești relativ recente, nu principiul în general. Mă interesează dacă încă mai sunt construite ca pe vremuri sau sunt cu termostat dar fără indicator de temperatură [/update]

Am căutat online un manual de aragaz românesc dar, nu foarte surprinzător, nu am găsit. 🙂

Are cineva un astfel de manual de funționare (dacă are scheme interne cu atât mai bine) să ne lămurească și pe noi?

27 Responses to “Întrebare despre un cuptor”

  1. Ovidiu says:

    Si la ala reglezi temperatura, defapt reglezi presiunea si volumul de gaz care il arzi. Deci daca dai focul mic.. ai o temperatura mai mica, focul mare o temperatura mai mare.

    Nu e atat de complicat. Ca analogie, aerul conditionat din masina si climatronicul. La unul dai cald, rece, la celalalt setezi temperatura(are in plus un senzor si un chip)

  2. Vivi says:

    @Ovidiu: ai un manual, o schemă care să dovedească asta?

    Așa e și bănuiala mea, dar aș vrea să fiu sigur că butonul nu ascunde de fapt un termostat în loc să regleze direct și mecanic presiunea gazului.

  3. ovidiu sf says:

    Ba tu esti serios?

  4. Vivi says:

    Sunt cât se poate de serios, curiozitatea este un lucru cu care nu îmi permit să glumesc.

  5. add says:

    bueeei… 😀

    e un robinet ca la apa rece.

    da’ tu toata copilaria n-ai bagat capu in cuptoru ala?

  6. Life Tester says:

    jeesus, nu stai prea departe de computer…

    robinetul de la chiuveta / dus are reglaj fin pt litru pe minut?

    daca speli vreodata aragazul ala (LOL), arzatorul are forma unui con (sa nu-ti sara’n ochi cand dai drumul la foc de la chibrit), iar reglajul ‘fin’ se face de la buton printr-o parghie la capatul careia ar tb sa fie un robinet conic (iar chestii de presiuni) cu un orifiu / scobitura laterala (iar presiune) prin care poate scapa gazul cand este deschis

    poti sapa la http://www.freepatentsonline.com pt detalii / poze

    intrebare, intebatoare: inainte sa apara computerele, studentii / contabilii foloseau

    a) sistemul binar
    b) sistemul octal
    c) sistemul hexadecimal
    d) abacul
    e) dispozitive-demult-uitate

  7. Vivi says:

    Uf, eu degeaba bag capul aici în cuptor pentru că știu ce o să găsesc: un termostat. Așa sunt cuptoarele în America, toate pe care le-am văzut.

    De-aia am întrebat pe voi, mă interesează cuptoarele recente românești care nu au indicator de temperatură. Și cum eu nu mai am acces la aceste cuptoare v-am întrebat pe voi, probabil nu am fost foarte clar și aici e vina mea.

  8. rgrig says:

    Eu cred ca ‘add’ a fost destul de clar cand te-a intrebat cum de ai trecut prin copilarie fara sa demontezi cuptorul.

    Eu tin minte ca era robinet simplu cand a desfacut taica-miu aragazul sa mi-l arate. Dar aveam vreo cinci ani asa ca nu-s prea sigur 😛

  9. Catalin says:

    Eu cred că butonul se continuă în interior cu o tijă cu o gaură în ea, iar țeava de gaz este tot o tijă, tot cu o gaură în ea. Când cele două găuri se aliniază mai bine, obții un debit mai mare de gaz. Dovadă că focul pornește de la mic, apoi, pe măsură ce învârți butonul, focul crește la un maxim, apoi scade din nou la mic.

    Ori e asta, ori, dacă nu, sigur vine zâna aragazelor și îți îndeplinește dorința referitor la cât de tare vrei focul.

  10. Bogdan says:

    Aragazele “alea” nu se baga in priza, nu prea au cum sa aiba termostat. Cele mai noi folosesc priza doar pentru a produce o scanteie pt aprindere.

    E totul mecanic

    easy 🙂

  11. scristian says:

    Nu inteleg ce vrei sa spui prin romanesc, ca nu mai este nici o firma romaneasca producatoare de eletrocasnice.

    Ca or fi produse in Romania da, dar firmele mama si proiectele sunt straine, oricum am vazut si aragaz Indesit nou nout care nu are ce zici tu.

  12. katmai says:

    asa-i ca te plictisesti tare de au ajuns sa te pasioneze cuptoarele? :))

  13. TheBlog says:

    Modelele vechi nu au decât un reglaj al debitului de gaz. Simplu si mecanic tip robinet de apă.
    Modelele mai noi au un gen de termostat care reglează automat fluxul de gaz pentru a menţine o temperatură constantă în interiorul cuptorului.
    Eu am cumpărat recent un aragaz INDESIT ( nu foarte scump sau complicat ci un model din clasa medie) şi am observat că pe măsură ce se încalzeşte interiorul cuptorului fluxul de gaz se reduce automat iar daca deschid uşa cuptorului pentru câteva zeci de secunde şi începe să se răcească interiorul, fluxul de gaz începe să crească automat.
    Lucrul ăsta mă convinge că exista în interiorul lui un anumit termostat ce face treaba asta.
    Toate bune!
    PS. BTW, ce face America asta din oameni! 😛

  14. Vivi says:

    @scristian: Am un feeling că Metalica S.A. este firmă românească http://www.metalica.rdsor.ro/ 🙂

    @katamai: uneori mă preocupă the nerdiest things…

    @rgrig: uite că eu nu am băgat niciodată capul în cuptor când eram mic. Asta e.

    @TheBlog: și cuptorul tău Indesit nu are indicator de temperatură nici pe butonul de la cuptor nici altundeva? Mai ai manualul? 😀 M-am uitat pe site la Indesit și toate cuptoarele lor par să aibă reglaj de temperatură pe buton. Uite modelul ăsta, dacă citești manualul, spune că are reglaj de temperatură pe buton.

    Până la urmă nu m-a lămurit nimeni concret, cu părerea putem să ne dăm cu toții.

    Are cineva acasă un aragaz/cuptor cumpărat în ultimii 20 de ani fără indicație de temperatură? Dacă da, puteți să căutați manualul de funcționare și să vedeți dacă explică ceva acolo și dacă are ceva specificații?

  15. Vivi says:

    Cred că am găsit dovada! Aragazul Arctic de aici are și manual PDF, care spune că “Folosirea cuptorului: Presiunea gazului poate fi reglata in 3 trepte de intensitate.” Deci, cred eu, dacă aveau termostat spuneau asta și nu ziceau că reglezi direct presiunea gazului.

    Mistery solved. 🙂

  16. Adrian says:

    Eu am un Gorenje din ’98 deci nu ma incadrez la cuptoare romanesti dar nici foarte departe nu sunt – si *are* termostat la cuptor insa *nu* are indicator de temperatura.

    De ce zic ca are termostat ? 2 motive:
    – La inceput flacara este puternica dar dupa cateva minute cu usa cuptorului inchisa, se diminueaza. Daca deschizi usa cuptorului se pierde aer fierbinte si flacara castiga din nou debit. And so on.
    – Ultima data (acum cateva luni) cand am indreptat ceva cu patentul in el (don’t ask 🙂 ) am vazut un muțuțoi de metal din care ieseau 2 fire montat undeva relativ ascuns in zona de sus a cuptorului. Asta ori e termostat, ori e dispozitiv de spionaj psihonautic instalat de masonii reptilieni. As opina spre prima varianta.

  17. Vivi says:

    @Adrian: AHA! Exact la asta mă refeream!

    Damn it, acum m-ai băgat iarăși în ceață legat de celelalte cuptoare. Oare cuptoarele Metalica și Arctic or fi la fel, sau reglează direct presiunea? Of.

  18. Ovidiu sf says:

    E simplu domle. Unele sint asa cum zici tu, cu termostat, dar astea sint “avansate”. Modele mai low end sint pur mecanice. Nu tine neaparat de virsta, ca s efaceau si acum 20 de ani aragaze mai fancy.

  19. TheBlog says:

    Acum am ajuns acasă şi chiar m-am uitat la aragaz şi are indicată temperatura pe butonul respectiv iar în manual scrie clar că are un termostat ce reglează temperatura în interiorul cuptorului.
    Ti-am scanat pagina de manual care vorbeste exact despre asta: http://www.theblog.ro/manual-aragaz-indesit.jpg
    Baftă!

  20. mezzanine says:

    geek flame 🙂

  21. Vivi says:

    @TheBlog: mulțumesc.

    Cred că m-am lămurit, e cum zice Ovidiu Sf. Unele sunt cu termostat, dar încă mai există cuptoare low end simple care reglează doar presiunea.

  22. Sorin says:

    Poi cele mecanice(adica fara termostat) sunt astfel construite incat la o anumita presiune a gazului sa aiba o anumita temperatura in incinta cuptorului…bineinteles ca nu e o chestie foarte precisa, dar hai sa fim seriosi nici cand gatesti nu pui exact 11 grame de sare in mancare…

    Toate cuptoarele se ventileaza si acele orificii prin care iese aer din cuptor, respectiv intra aer exterior sunt proiectate astfel incat sa poata mentine o anumita temperatura constanta in incinta cuptorului, in functie de cat de tare e deschis robinetul de gaz (sunt pe buton indicatii de la 1 la 3 de obiecie, 3 fiind cel mai tare)

  23. nashu_mare says:

    Termostatul este prin definite o chestie mecanica. Prin dilatarea sa impinge intr-un robinet/valva sau orice altceva (poate sa fie si contact electric) si semnalizeaza astfel atingerea unei temperaturi. Indicatoarele de temperatura presupun senzori de temperatura si reglaje complicate, reglaje care nu prea se intalnesc la cuptoarele de casa.

    Eu am avut un cuptor Zanussi, facut in Romania, care avea termostat si nu era gradat in grade, doar in nivele de la 1 la 10. Si da, sunt sigur ca avea termostat, ca doar reglajele de temperatura sunt unul dintre mijloacele cu care imi castig salariul. Ce-i drept eu folosesc metoda cu senzor, nu cu termostat dar.. orisicat.

  24. Costache l says:

    Pune bolobocu pe el si o proptea ca o ia la vale Cert este faptul ca ai mult talent artistic fotografic Ai contribuit fizic la aranjarea obiectelor din timp s au asa l eai surprins inopinant cu aparatu foto

  25. Toderas says:

    Sa vedeti grozavie! Mi-am vandut aragazul cel vechi cu intentia de a-mi cumpara unul nou tot pe gaz, care sa stie de ex. 200 grade timp de 30 minute si de la magazin i-mi zice vanzatorul ca nu exista asa ceva pe gaz. Am nevoie urgenta de parerea voastra. Gasesc un aragaz pe gaz la care setez o anumita temperatura si care sa aiba si ceas cu sonerie sa ma atentioneze ca a trecut perioada dorita de timp? Daca da va rog sa-mi scrieti ce model este si unde-l pot gasi. Atentie ! Nu asa cum am citit mai sus ca are pe buton reglaj de la 1 la 10 , ca asta nu inseamna termostatat ci doar un reglaj mai fin al debitului de gaz. Merci. Vivi te felicit pentru blog.
    Tudor din cart. Manastur

  26. ion says:

    Am un aragaz fabricat la Satu Mareacum vreo 20 de ani. L-am folosit doar in ultimii 5 ani. Recent am vrut sa il curat inclusiv am aspirat tot ce am putut.(inclusiv tevi, orificii). La cuptor am dat la o parte planseul metalic, (este inca bun), partea de sus de la arzartor acolo unde trebuie sa fie flacara. L-am curatat cu detergent si aspirat capatul pe unde vine gazul. Am modificat pozitia dispozitivului(care banuiesc regleaza aerul intrucat cum il intorc flacara este albastra sau mai galbena) cu o fanta aflat in portiunea initiala a arzatorului, fara sa vreau.
    Problema este ca acum indiferent de pozitia lui se aprinde flacara imediat linga teava prin care iese gazul, in dreptul orificiilor pe unde trebuie sa intre aerul. In rest flacara este instabila sau de loc. Cu toate ca eu pun chibritul in fundul cuptorului, dupa ce se aprinde frumos arzatorul pe cele doua laturi imprejur, la cateva secunde se aprinde in fata, acolo unde ar trebui sa se amestece cu oxigen, si in rest se stinge. M-am uitat si nu pare nimic ruginit, totul este metalic si solid. oricum asi misca reglatorul de oxigen flacara seaprinde in dreptul lui, la capatul tevii imediat. Care ar fi cauza si ce pot sa fac?

  27. Nik says:

    Am un aragaz indesit care are o problema la cuptor si anume :
    Se aprnde normal ,funtioneaza pina la temperatura prescrisa ,dupa care incepe sa diminueze flacara pina la stingerea totala , cea ce nu este corect.
    Rog cunoscatorii sa ma ajute cu un sfat.
    Multumiri anticipate

Leave a Reply