Cum cheltui eu banii contribuabililor români :-)

Cât am fost în vacanță am primit o scrisoare recomandată. Azi, plin de curiozitate, m-am dus la poștă și nu mare mi-a fost mirarea să văd că Inspecția Muncii – da, din România – îmi scrie. 🙂

Acum vreo două luni, enervat de tot ce auzeam din România despre abuzul angajaților de către angajatori, am vrut să întreb la Ministerul Muncii ce anume poate face angajatul în legătură cu asta.

Am aflat că există o instituție specializată care se ocupă cu exact așa ceva, Inspecția Muncii. Din păcate n-au vrut să îmi răspundă la întrebare fără să o clasifice drept petiție și când mi-au cerut numele complet și adresa, well, m-am conformat.

Drept urmare, deși apoi mi-au răspuns foarte prompt (mi-au trimis răspunsul scanat prin email 🙂 ), acum mi-au trimis răspunsul și prin poștă. How awesome is that!? 🙂

Acum, nu știu dacă să râd sau să plâng și nu pot să nu mă gândesc

– dacă la email răspund prin poșta, să încerc să le dau un telefon?

– dacă acordă atâta atenție unei întrebări oarecare de pe partea cealaltă a pământului, înseamnă că ăștia chiar sunt metodici și se ocupă în cele mai mici detalii de toate problemele 🙂

– am reușit să cheltui banii contribuabililor români deși eu nu mai plătesc taxe (în România, că în general…) 🙂

Oricum, dacă ești un angajat abuzat și muncit peste program, dacă suspectezi că angajatorul tău încalcă Codul Muncii (o lectură fascinantă), poți depune o petiție.

Ți se va răspunde, oriunde ai fi. 🙂

14 Responses to “Cum cheltui eu banii contribuabililor români :-)”

  1. CC says:

    Asta e pe principiu : “cand nu ai de lucru, iti faci !” NU ? sau : “Ce ma intereseaza pe mine cum a aranjat soacramea borcanele in camara? dar tot o sa o intreb, sa nu creada ca sunt prost !”
    oricum e de apreciat spiritul tau civic.
    eu zic ca daca le dai un telefon, se vor deplasa niste inspectori de la Inspectia Muncii sa vina sa stea de vorba cu tine…sa vada ce ai de reclamat…
    daca nu iti raspundeau, ii faceai de ras pe blog, daca ti-au raspuns, de ce ti-au raspuns…hai frate!…(parca nu stiam ca la stat sunt niste proceduri care trebuiesc urmate, sa iti raspunda in maxim 30 zile, etc. ).

    Acuma pe bune, chiar te intereseaza cum sunt abuzati angajatii de la Netbridge ?(dar de vreme ce ai facut petitie, se pare ca DA ! dar intreb si eu asa sa nu crezi ca sunt prost !! :))

  2. Tinkerbell says:

    Daaa, cei de la Inspectia Muncii chiar sunt foarte prompti! Am fost foarte placut surprinsa. Aveam o problema cu fostul angajator, nu imi dadea cartea de munca (daca va puteti imagina asa ceva!!!) si le-am scris un mail in care i-am intrebat ce sa fac. M-au sunat, mi-au cerut adresa, mi-au dat un numar de inregistrare si in mai putin de o luna mi-a venit acasa plicul cu solutionarea lor. Dupa care s-au dus si la fostul angajator, au facut controale, l-au pus sa infiinteze sindicat… Au fost superi, ce mai! 🙂

  3. Vivi says:

    @CC: respiră adânc, relaxează-te, nu te enerva. 🙂

  4. CC says:

    de data asta chiar nu sunt nervos, dar nu mi-ai raspuns la intrebare…

  5. A.M. says:

    Data viitoare vezi de pune un P.S. la petiţie: “dacă nu sunt acasă, mi-s cu parapanta-n Brazilia — trimiteţi răspunsu’ cu condoru'”. 🙂

  6. Vivi says:

    @CC: Nu am crezut că e o întrebare serioasă. 🙂

    Da, chiar mă interesa dacă sunt abuzați angajații Netbridge și cred că, dacă într-adevăr zvonul că ar fi obligați să muncească Sâmbata s-ar fi adeverit (și nu ar fi fost doar un îndemn subtil), aș fi depus o plângere.

    Nu mă interesează asta pentru că am ceva cu Netbridge ci pentru că aș fi fost curios despre ce se întâmplă, sunt o persoană în general curioasă, mai ales în contextul în care foarte mulți oameni din România mi se plâng că vai ce grea e munca acuma în România, muncesc mult peste program și au o atitudine fatalistă legată de asta de parcă ăsta le este destinul bătut în cuie, s-au terminat angajatorii și toți sunt la fel.

    Nu vorbesc doar de tine, deși te încadrezi și tu aici, am auzit asta în mai multe contexte și în mai multe locuri.

    Acuma… de ce îmi pasă? Nu știu, probabil nu îmi pasă așa mult, dar dacă văd că e ceva în neregulă și pot să fac ceva în legătură cu asta – care nu mă costă nimic și e și fun pe deasupra, de ce să nu fac? 🙂 Orice lucru nou este fascinant și exciting, să vezi cum funcționează sisteme este interesant, de-aia fac și site-ul meu despre politică, de-aia îmi place să văd ce se întâmplă dacă… orice.

  7. ovidiu says:

    Tu stii in cite companii in USA se munceste si simbata si duminica? Intreba-ma simbata :).

  8. Vivi says:

    @Ovidiu: probabil că eu lucrez la o companie nereprezentativă. Am însă destui prieteni în NY care lucrează la alte companii și nu trebuie să muncească în weekend și nu muncesc până seara târziu. Nu înțeleg unde sunt companiile astea care ‘te muncesc’, în afară de cei care lucrează în finance, care sunt in it for the money anyways, își merită soarta 🙂

    Oricum ar fi, ce mă deranjează nu este lucrul în sine, ci atitudinea fatalistă și bovină a angajaților obișnuiți să nu aibă de ales. Dacă îți asumi ceea ce faci și ești fericit cu propria-ți situație, more power to you. Tragi tare, ești plătit, vrei, whatever.

    Dacă te simți însă opresat și o faci doar pentru că, deși ești nefericit, nu realizezi că ai de ales… este altă poveste.

  9. ovidiu says:

    Cind mai treci prin Mountain View da o tura cu masina prin zona seara pe la 10-11, sau simbata sau duminica si uita-te in parcari la companii sau mai simplu vezi cite feresetre sint luminate. O sa fii surprins. 60-80h pe saptamina e destul de normal. Cel putin in high tech se munceste chinezeste, in afara de companiile mari de tot si amortite unde angajatii sint in virsta de peste 50 de ani. Alea insa au alte hachite, salariu mai mic, nema stock options (sau fara valoare), munca neexcitanta si mai ales concediul de 2 saptamini la angajare.
    Acum poate ca nu o sa-ti mai sara asa in ochi din cauza crizei dar in 2005 era asa. Si acum mai este pentru ca unii au redus personal dar ii storc pe cei care au ramas la maxim, si nici nu prea ai unde sa pleci – e criza deh, si joburile nu mai stau pe toate gardurile.
    Cind nu era criza se muncea pentru ca era de munca. Acum se munceste ca nu e personal.
    Nici eu nu am zis ca e pentru toata lumea si nu mereu, dar e foarte des.

    ***
    Dacă te simți însă opresat și o faci doar pentru că, deși ești nefericit, nu realizezi că ai de ales… este altă poveste.
    ****

    Bullshit. Spune-i asta colegului iranian din cubul vecin care nu are greencard ci H1B, intr-un sector in care majoritatea companiilor mai taie un 5% la citeva luni. Daca ai o situatie calduta nu-i frumos sa generalizezi la altii, mai ales daca parte din situatia asta se datoreaza si norocului de a fi facut niste alegeri oarbe acum multi ani care au picat bine, sau timingului mai bun ca al altora.

  10. Dumi says:

    +1 pentru ovidiu.

    Asta e un post care-mi aminteste de Vivi din liceu… mai imatur, mai “haha ce rahatzel am mai descoperit [zi ca nu sunt mega-cool]” — le-ai scris email unor batranei dintr-un minister ceausist si te distrezi ca ti-au raspuns prin posta; vorba lu’ CC, orice-ar fi facut, tot ii luai la suturi; la faza cu Netbridge-ul, sa fiu sincer, cel mai bun raspuns e din pacate foarte romanescul “ce te … grija?” (take this akismet).

    Si poate ma repet, +1 pentru ovidiu. Eu stau pana seara ca-mi place ce fac, dar chestia cu colegu’ iranian se cam aplica. Si aia cu alegerile oarbe si timingul. Nu vorbesc din frustrare, ca multumesc lu’ Dumnezeu mi-a mers bine; dar generalizezi cel putin aiurea.

    Sorry, but… cel mai slab post de muuuuuult. Asta e si un fel de compliment: ai avut un sir lung de posturi faine 😉

    – Dumi

  11. Ionut says:

    unde-i problema!?

    eu dau in draci tel, fax`uri, e-mail`uri la tribunal si ghici ce … nici un respuns de 3 sapt … eu m-as bucura sa primesc o atentie … vreau sa-mi cheltuie banii raspunzandu-mi!

  12. kingquizz says:

    Tocmai ai dat o idee multor persoane.

  13. Vivi says:

    @Dumi: să îmi pun sistem de rating-uri la mesaje ca să voteze publicul când scriu bine și când nu? 🙂

    Ce mă f*te pe mine grija? Mai degrabă m-aș întreba… de ce nu? 🙂

  14. Scritube says:

    si eu sunt de principiul cand nu ai de lucru, iti faci !” NU ???
    hai ca imi place ideea ta de a da un telefon “pt a afla care e problema”

Leave a Reply