Con-sula-tul Romaniei

Cand o sa vreau sa imi aduc aminte de Romania o sa ma duc la consulatul din New York (unul din cele doua consulate romanesti de pe coasta de est). Am fost azi cu o prietena care avea nevoie de niste acte si experienta a fost mai mult decat interesanta. 🙂

Ca sa intri, trebuie sa apesi pe o sonerie la intrare si apoi o doamna de dupa ghiseu iti da drumul (daca nu e foarte ocupata, caz in care trebuie sa suni insistent). Daca vrei sa iesi, trebuie sa o rogi pe doamna de la ghiseu sa iti dea drumul. 🙂 Odata intrat, doua ghisee inghesuite. In spatele lor, trei doamne frustrate.

Sa indraznesti doar sa completezi gresit un formular si vor incepe sa se isterizeze si sa te certe ca nu ai citit regulile care uite, sunt acolo scrise clar, cum ai indraznit sa nu le citesti pe toate 20 cu super mare atentie? Ai completat cu albastru un formular? Gresit. Trebuia sa completezi cu negru. Ai completat cu negru? Groaznic, uite ce-ai facut, acum s-a murdarit doamna pe maini de pasta neagra!

Programul este intre 10am si 12am sau intre 5pm si 7pm. La 7, toata lumea care este inauntru trebuie sa iasa pentru ca nu mai serveste pe nimeni, indiferent cat de devreme au venit.

Cat e ceasul? 7 seara! Nu doamna, dupa ceasul nostru, este 7 fara zece. Nu conteaza, ele au deschis dupa ceasul lor, vor si inchide dupa ceasul lor! 🙂 Scrie program intre 5 si 7? Ele nu au de gand sa lucreze mai tarziu! La 7 fara cinci mai suna cineva la usa. Era un nene nevinovat care incerca si el sa intre. Din spatele ghiseului se aude un exasperat “Cat tupeu!” si evident ca nu ii deschid respectivului usa.

Daca vreodata o sa imi fie dor de Romania, acum stiu unde sa ma duc. 🙂

15 Responses to “Con-sula-tul Romaniei”

  1. Razvan Musaloiu-E. says:

    Trebuie sa recunosc ca la ambasada din Washington e muuuult mai bine. Tot acelashi sistem e cu sunatul insa in interior e spatziul suficient shi cand ne-am dus noi nici nu era aglomeratzie. Pe de alta parte eu shi Ral am fost “cei cu portocaliu”, altzi doi tineri erau “cei cu casatoria” iar o alta tipa care a venit un pic mai tarziu a fost… “domna cu divortzul”. 🙁 In rest lucrurile au mers insa fara suparari. Gustul ramane insa inconfundabil…

  2. arix says:

    Din pacate asa suntem noi romanii, isterici, ne sare tandara din orice, suntem cu nasul pe sus etc. Pacat ca Romania este o tara frumoasa pe care nu stim cum s-o uratim in fiecare zi.

  3. R4v3n says:

    Isteria asta la ghiseu nu vine practic de la o oarecare lipsa de educatie ;-)? Tind sa cred ca exact asta arata cum se ocupa posturile in Romania.

  4. retronew says:

    cel mai fain este insa cind dupa toate astea ( + altele pe care iti las placerea sa le descoperi) primesti o felicitare. E unul din acele momente fragile si minunate ale vietii, in care vrei sa strigi in sinea ta: “clipa ramii”. Spre exemplu: http://www.retronew.net/index.php?c=256

    arix – ai si tu dreptate (like everybody else). Te-as ruga insa pentru linistea mea sa specifici la cine te-ai referit: la doamnele de le biroo sau la vivi? Sau asa, in general, dulce-amar?

  5. Andrei Rosca says:

    Pai fiind con-sula-tul Romaniei era o chestie de imagine sa puna acolo 3 doamne frustrate la ghiseuri. Fiindca, pana la urma, daca trec romani pe acolo, sa le aduca aminte de patrie si sa incerce sa ii convinga sa se intoarca in tara… Si cine nu a avut contact cu “ghiseistele” din Romania primeste o mostra.

  6. Anca says:

    cred ca dupa atata perfectiune in New York-ul acela, din cand in cand o calatorie la Consulat este “a breath of fresh air”!

  7. pupu-i pe ei de functionari scumpici cum au adus chiseul ala comunist cu vaporu peste Atlantic. soveit power

  8. ovidiu says:

    Foarte la obiect postul. Ultma oara am fost acolo sa votez si m-am simtit din nou ca la liceul cu internat de cartier. Cum au mai spus si altii, nu cred ca exista o imagine mai autentic romaneasca decat tantile de la ghiseu imbatate cu dramul de putere care le este conferit de soarta lor amarnica de contopiste.

  9. Cristy says:

    Si ne mai miram ca suntem pe nicaieri, noi ca popor si ca natiune. Ne plangem degeaba, suntem ceea ce suntem datorita noua si numai noi suntem vinovati pentru situatia in care suntem. Nu romanii, hunii, tatarii si altii care ne-au invadat, ci noi. Noi singuri. Sunt mandru ca sunt roman, dar in acelasi timp si dezgustat, iar acele doamne, din pacate, intradevar reprezinta Romania noastra cea saraca (cu duhul).

  10. kit says:

    Foarte bun post. Mi-a adus aminte de un domn de la consulatul Romaniei in Singapore (sau ce-o fi ala) care m-a intrebat zambind larg si cu substrat (in anul 2000) daca nu mi-e dor sa beau un Pepsi. Am fost atat de uimit de cat de dinozaur era incat n-am avut puterea sa-i explic ca in Romania lucrurile se mai schimbasera de cand n-a mai fost dansul in tara. Ca a murit Ceausescu, de exemplu.

  11. Lucian S. says:

    Eu voi fi nevoit sa fac o vizita maine la cel din Chicago. Sper sa fie mai bine desi nu ma astept.

  12. Mie cand mi se face dor de Romania ma duc la unul din restaurantele romanesti din Chicago. Nu de alta, dar acolo parcarea e gratis, iar daca mergi la Consulat, e muuuult mai scump. Astea doua sunt locurile cele mai bun de tratat dorul de tzara. Pe bune!!! Ultima oara cand am fost la restaurantul romanesc, patroana localului si inca ceva “doamne”, s-au asezat la masa de langa noi, au dat Proteveu’ la mxim si s-au pus pe mancat seminte. Sa mai zic ca invitasem cu mine nishte americani!?

  13. sorecarul says:

    re: “Sa mai zic ca invitasem cu mine nishte americani!?”
    Probabil ca le-ai mai si spus inainte ce frumos si ‘genuine’ o sa fie si ce buna e mancarea..
    :))
    Astia-s oamenii, cu astia defilam!

  14. […] cel puțin trei ore înainte de terminarea programului. Nu vă lăsați pe ultima sută de metri. Acum ceva vreme când s-a apropiat ora închiderii programului doamnele au anunțat că nu contează cine e […]

  15. wlfp says:

    Mi se intoarce stomacul pe dos cand citesc despre consulatele Romaniei, despre tanti de la ghiseu si alte chestii ce tin de respectul (lipsa) pentru noi astia care ii suportam din toate taxele noastre pe toti magarii ca sa ne umileasca si ca sa isi bata joc de noi.
    Ma gandesc cu tristete cum multi Romani au plecat din RO ca sa scape de asa ceva, insa RO, ca o caracatita uriasa ii urmareste cu tendoanele (consulatele) ei la nesfarsit in toata lumea.
    Oare cand se vor schimba aceste practici si vor fi si la consulatele noastre domnisoare/doamne binevoitoare, cu zambetul pe buze si amabile.

    Am totusi o nelamurire: de ce se completeaza doar cu negru? De ce albastru nu e bun?

Leave a Reply