Câte voturi au contat de fapt?

Well, de când cu alegerile, mă tot frământă întrebarea “oare fiecare vot contează”? Well, vestea bună este că, în loc să ne dăm cu presupusul, putem afla răspunsul exact, și chiar asta am făcut. 🙂

Să definim întrebarea

În primul rând, aș vrea să detaliez un pic întrebarea și să o reformulez:

Care este numărul minim de voturi în plus care, acordate unui alt candidat, ar fi putut schimba soarta celui care a câștigat locul în Parlament?

Atenție, aici nu mă refer doar la majorități simple, ci la toate situațiile în care rezultatul s-ar fi schimbat. Cum sistemul nostru uninominal nu e așa simplu, sunt destule posibilități (dacă vreți detalii, pot explica).

Cum am făcut asta

Dintr-un comentariu la mine pe blog l-am găsit pe Adinel Chiriță care, surprinzător pentru mine, avea de gând să extragă datele din pdf-urile scanate de pe site-ul BEC și s-a oferit să mi le dea și mie. Woohoo! 🙂

Având numărul de voturi obținut de fiecare candidat, în fiecare circumscripție, și algoritmul de decidere a câștigătorilor, am făcut un simulator care trece prin acel algoritm și decide câștigătorii… dar și mai important, îmi permite să fac niște statistici altfel greu de făcut și să îmi răspund la întrebare. 🙂

Ce am aflat

Că două locuri de deputat au fost decise de 6 voturi (în Arad-6) și respectiv 8 voturi (în Argeș-4).

Că zece locuri de deputat ar fi putut fi schimbate de mai puțin de 100 de voturi, în timp ce 36 de locuri (10% din camera deputaților) ar fi putut fi schimbate de câte mai puțin de 500 de voturi în fiecare colegiu.

Tot din datele astea putem afla și câți deputați au câștigat deși nu erau primii în clasamentul colegiului lor.

În timp ce 75% din cei care au câștigat reflectă dorința electoratului, 13% din câștigători erau pe locul 2 și alți 11% erau pe locul 3 în clasamentul popular.

Cea mai simplă explicație despre cum funcționează sistemul electoral am găsit-o aici (un gif animat – wtf?).

Mai multe detalii

Graficele astea sunt cool, dar detaliile sunt și mai cool. 🙂 Am pus rezultatele complete la vivi.ro/politica.

Acolo puteți vedea, pentru fiecare colegiu, de câte voturi minim ar fi fost nevoie pentru a schimba rezultatul și cine ar fi fost cel care ar fi câștigat în acel caz.

Am luat în calcul aproape toate posibilitățile pentru care cineva ar fi câștigat:

  • pentru a aduce câștigătorul sub 50%+1 – înseamnă că dacă X oameni în plus s-ar fi dus la vot și ar fi votat pentru oricine altcineva decât câștigător, acesta n-ar mai fi întrunit 50%+1 și asta ar fi însemnat că altcineva ar fi câștigat
  • pentru a obține un loc alocat partidului său – înseamnă în general că atâtea voturi în plus i-ar fi trebuit candidatului următor ca să intre în numărul alocat partidului înaintea unui alt candidat și asta ar fi dus la câștigarea colegiului.
  • pentru a avea mai multe locuri decât primul clasat – înseamnă că următorul ar fi avut loc pe listele sale de partid, dar avea nevoie de mai multe voturi decât cel care chiar a câștigat ca să îi ia locul.

Există și alte situații mai complicate care ar fi dus la răsturnări de situație, dar sunt mult prea indirecte încât nu le-am considerat ca “voturi care au contat”.

Un exemplu

Cazul meu favorit este Mînzînă Ion, deputat traseist politic (fost PRM, curent PC), prezent doar jumătate din timp prin parlament, care a pierdut doar pentru că nu a avut 8 voturi.

Dacă 8 oameni care au citit Harta Politicii au decis să voteze împotriva lui, înseamnă că Harta Politicii a contat. Nu o sută sau o mie, tot ce a trebuit cineva să facă pentru ca Mînzînă să nu mai fie ales a fost să influențeze OPT oameni. Pretty cool, eh? 🙂

În loc de concluzie

Datele sunt incredibil de neprietenos publicate de BEC și Adinel a făcut treabă de chinez bătrân ca să le scoată de acolo într-un format folosibil, tot respectul.

Bănuiala mea e că nimeni nu a mai făcut statisticile astea, nici cele agregate și cu atât mai puțin cele detaliate. Din câte am citit eu ziarele estimau numărul celor care au câștigat cu peste 50%+1 voturi la 50 (în Camera Deputaților + Senat), dar numai în Camera Deputaților sunt 85. 🙂

Dacă aveți sugestii, întrebări, ceva de spus, lăsați un comentariu.

Ce mi-ar plăcea cel mai mult ar fi ca, peste patru ani, să vă amintiți că cineva, cândva, pe un blog, a făcut calculul ăsta și să îl căutați atunci când cineva vă va spune “eu nu votez mă, că oricum nu contează”. 🙂

25 Responses to “Câte voturi au contat de fapt?”

  1. mihai says:

    Foarte fain ce ai facut, si o spun ca unul care a fost la vot si simte ca votul lui chiar nu a contat. Adica strict legat de vot 50% a iesit cum am votat (tipa de 27 de ani pe care am votat-o pt Camera Deputatilor ar fi fost o minune sa castige, nu a castigat), problema a aparut pe urma, dupa vot. Mai pe shleau, ei isi fac nevoile pe voturile noastre si pe cine iese sau nu, pentru ca tot ei intre ei isi impart locurile si oportunitatile de a face bani, si dupa alegerile astea s-a vazut asta mai bine decat oricand.

    E frumos cand te amagesti si iti faci iluzii ca “tu alegi” ca “procesul democratic” ca “sa alegem raul cel mai mic”, asta pana cand il vezi pe Videanu ministru al Economiei in plina criza economica (?!?!?!?), pe Berceanu 0 km. autostrada ministru la transporturi, pe Udrea care nu are nevoie de prezentare si pe acel sinistru fost prefect PSD de ilfov ministru la Interne, toti membri ai aceluiasi Guvern. Am avut masochismul eu si prietena mea sa stam sa ne uitam la procedura de investire a Guvernului, in care toti se stransesera la Cotroceni sa dea cu semnatura si cu juramantul cu mana pe Biblie (!?) ca vor face tot binele pentru tara. Cu un ochi ma uitam la cartile de stiinte politice pe care le mai am ratacite prin biblioteca in care se explica ce misto e libertatea, democratia, puterea de a-ti decide propria soarta etc., si cu celalalt ochi ma uitam la minunatii nostri ministri la televizor. Ma simteam inselat, de ce nu e totul in viata reala ca in carti?

  2. Vivi says:

    Mă temeam că asta o să fie una din reacții, ideea că “degeaba am votat, realitatea still sucks”.

    Schimbarea nu se întâmplă peste noapte. Când mai sus spun că fiecare vot contează, este exact pentru ceea ce e explicat: pentru deciderea soartei unui parlamentar. Nici mai mult, nici mai puțin.

    Clasa politică nu se înlocuiește peste noapte. Pentru ca lucrurile să se îndrepte către bine și normalitate trebuie răbdare, activism, muncă, și încă câteva condiții și alinieri de planete pentru oamenii care trebuie la momentul potrivit.

    Mesajul meu este: fiecare vot contează nu pentru că din cauza lui mâine va curge lapte și miere, ci pentru o îndreptare treptată a clasei politice. Cât de treptată, nu se știe, dar măcar există speranța.

  3. CTI97 says:

    felicitari tie si mai ales lui Adinel, pe care am onoarea sa-l cunosc personal 🙂 a facut o munca de titan !

  4. pauldumitru says:

    Vivi, eu cred foarte mult in ceea ce spui tu. Cred ca atat timp cat nu faci nimic pentru ca ceva anume sa se intample, sunt sanse infime ca acel lucru sa se petreaca. Iar a avea o parere si a te implica activ este o reactie normala intr-o lume civilizata, in care oamenii sunt educati.

    Din pacate, romanii mai mult pana sa se poata numi educati, si aici nu e vorba de o educatie filozofica ci de educatia aceea care te invata cum sa calculezi restul la magazin, cum sa le dai prioritate oamenilor care ies sau coboara de undeva si cum sa arungi gunoaiele la cos sau sa le tii in buzunar/geanta/ghiozdan, daca toate cosurile sunt deja pline. De aici se naste si educatia care ii invata pe oameni sa isi decoreze casa cu bun gust, sa respecte traditiile si sa fie mai implicati din punct de vedere social. Doar ca aceasta educatie este la un nivel foarte scazut in Ro.

    Iar eu inca nu am reusit sa gasesc nicio explicatie clara pentru asta…

  5. mihai says:

    @Vivi

    Nu vreau sa curga lapte si miere, nu avem nevoie de ajutorul politicienilor sa se intample asta, problema e ca atunci cand pui ministru al Economiei in timpul unei crize economice pe un tip ca Videanu (care a furat, a furat, a furat in ultimii 4 ani) e pur si simplu sabotaj. A vorbi de “indreptarea clasei politice” in contextul actual a devenit, scuza-ma ca spun, total irelevant.

    Nu clasa politica sau Guvernul trebuie sa schimbe lucrurile in tara asta, deja au dovedit ca nu pot face asta, nu asta e problema, ca putem si noi tinerii care muncim la patron/multinationala sa muncim cinstit si incet incet sa “producem bogatie”, ideea e ca ei, politicienii, sa ne lase sa ne facem treaba. Dupa cum vad eu lucrurile eu acum nu cred ca se va intampla asta (vezi promisiunile facute inainte de alegeri de marire cu 50% a salariilor bugetarilor in conditiile in care vecinii unguri tocmai cersisera un imprumut de la FMI. Degeaba ii explici unui profesor/functionar ca degeaba ii maresti lui salariul nominal cu 50% daca salariul real ii va scadea ca urmare a inflatiei cauzate de maririle nejustificate, el tot se va duce in fata Guvernului sa se planga ca vrea cu 50% mai mutle hartii semnate de Mugur Isarescu).

  6. Vivi says:

    @Mihai: deci ce sugerezi? Cum propui, constructiv, să oprim clasa politică din a sabota societatea civilă?

    În acest moment, singura mea idee este asta de mai sus (activism politic pentru ‘îndreptarea’ politicii românești). Dacă ai propuneri mai bune te rog, share, poate ar trebui să îmi îndrept energiile către alte idei. 🙂

    @Paul: sunt de acord cu tine. Trebuie să facem fiecare ce și cât putem.

  7. jocker12 says:

    Asha cum formulezi tu vivi, adica atit de matematic shi schematic, politica romaneasca pare o ecuatzie simpla, insa totul este mult mai complicat, cu politicieni perfizi, sistem intretzinut din interior care sa stopeze orice forma de initziativa legislativa care ar putea lovi in clasa conducatoare, shi cu oameni care nu mai au rabdare. Oricum ceea ce ai facut tu aici este extraordinar pentru cei care vor shi pot sa analizeze “din avion” ce s-a petrecut in carpatzi…..insa acolo jos intzelegerile shi negocierile intre partide au dezamagit o tzara intreaga……Anyway, keep doing what you’re doing, in terms of collecting, processing and analyzing the data……Dar nu uita ca aici ai de a face cu oameni care au comportament deviatzional shi ma refer aici la politicienii romani care nu functzioneaza asha cum vedem noi politicienii in America……adica respect fatza de alegatori shi responsabilitate in ceea ce priveshte viitorul tzarii (vezi global warming, energy policy or atitudinea fatza de noul preshedinte ales, Obama). Sint perfect de acord cu tine ca nu potzi schimba totul dintr-o data, dar in rom ai de a face cu un sistem care se adapteaza permanent, care corupe imediat pe cei ajunshi la putere, care sufoca orice tentativa de a schimba in bine fundamentul societaztii romaneshti. Presa, shi ma refer aici la cei care inca mai incearca sa spuna adevarul, este intoxicata constant cu scopul de a descuraja pina shi pe cel mai optimist cititor – alegator…….asha ca vivi….I don’t know….It’s a lost battle to start with man…..

  8. […] vivi ne arata care sunt voturile care au contat mai mult, cate voturi au lipsit ca sa avem alt parlamentar, cine a castigat detasat si cine la mustata… cititi aici […]

  9. Tio says:

    Ce ziceti de un apel catre noi parlamentari?
    70% dinte ei ar fi noi? Barbati tineri si bine de unde se arata ca romanii voteaza dupa poza. Pot fi trecuti in revista in viteza la arhiva video de la cdep.ro. Inca nu au facut greseli inca nu sint compromisi.
    Sa le aratam ca sintem cu ochii pe ei? Si ca unii dintre noi stiu sa numere f bine ? 😉
    Am mai scris, fara rezultate, despre posibilitatea de a lansa o miscare de tip netroots in Romania. Dupa model american.
    De ce nu ar merge si in Romania Vivi?
    Daca o astfel de miscare ar exista ar fi chiar usor sa aduni 20.000 se semnaturi pentru un astfel de apel.

    Un an bun pentru voi si un an bun si pentru Romania!

  10. doc says:

    tu esti probabil imbecil
    iarta-ma, dar atata prostie e mai mult decat se poate suporta
    arata un singur exemplu in care situatia intr-o tara a putut fi schimbata DE UN SINGUR VOT, caci asta suntem noi, persoane, individualitati, si nu avem DECAT UN VOT la dispozitie!
    doar cu argumentul asta poti veni si convinge lumea sa vina la vot (ca votul unui individ – SINGUR, again! – conteaza
    deci nu mai tot cauta 6 voturi, 4 si celelalte prostii
    wake – the fuck – up

  11. Diana says:

    multe felicitari pentru munca depusa de amandoi (tu si adinel)!

    ar fi interesant ca si cativa politicieni sa citeasca rezultatele muncii voastre. suntem inca putin departe de ceea ce s-ar chema la “accountability”, dar e bine ca si cei care au ajuns in Parlament sa fie ceva mai atenti la cei care le-au dat votul. bine, nu intru acum in discutie despre cat de curat a fost votul..sau cat de curat a fost fiecare vot..acel vot care a contat si a facut diferenta 😀

    inca ceva: pentru ca acel “accountability” sa functioneze cu adevarat, cred ca mai lipseste ceva: o cultura politica si a dialogului adecvata, in care: 1. cetateanul sa stie ce, cui, cum sa ceara, iar politicianul sa faca uz de parghiile pe care le-a castigat prin vot pentru a-si ajuta electoratul. 2. in care cetatean-politician sa se modeleze reciproc.
    inca mai cred ca acest lucru este posibil. si aici poate ca rezonez putin si cu ideile impartasite de Tio.

    anyway, well done once again si astept si rezultatele pentru senat. 🙂

  12. Adinel says:

    Awesome!!
    @CTI97
    Am fost titan la strans date si pus in alt format, insa am fost “micsorat” in momentul in care Vivi si-a pus incantatiile IT si si-a rostit formula magica si a scos analiza asta 🙂
    Oricum stii bine ca fiecare “chinez batran” are nevoie un vrajitor sprinten in toate lucrurile bune, mai ales in IT. Stii bine ce vreau sa spun 😉
    @toti pesimistii
    Daca vedeti un idiot pe strada cu un zambet tamp care va tine vreo 6 luni, ala sunt eu, argsean fericit care n-a votat Manzana. Chiar nu stiam ca a pierdut asa dramatic. In plus, nici candidatul meu nu a iesit, insa viata merge inainte. E sansa lui de a face 4 ani un alt tip de campanie, din usa in usa, din poarta in poarta….
    In plus-plus, fiecare vot chiar conteaza! O spun din perspectiva unui om care a vazut rapoartele si am vazut cum un armean, ucrainian, tatar, german, rus lipovean (si alte minoritati) a iesit din casa in acea duminica si a votat, asa au adunat vot cu vot. Nu e penibil sa vezi 0, 1, 2 voturi in dreptul unui candidat, penibil e sa votezi sau sa nu votezi fara sa te informezi.
    @Vivi
    Dupa asta ii monitorizam si asa? http://capitolwords.org/

  13. Vivi says:

    @Tio: nu știu la ce mișcare te referi.

    @Diana: cel puțin unii politicieni citesc. Când am publicat harta politicii înainte de alegeri un deputat mi-a lăsat un comentariu pe blog.

    @Adinel: m-am gândit să fac și CapitolWords, știam de el de ceva vreme. Dar mi se pare că parlamentul românesc nu este la nivelul de subtilitate la care astfel de statistici să fie relevante.

  14. Tio says:

    Vivi gasesti cite ceva aici:http://en.wikipedia.org/wiki/Netroots
    si aici:http://en.wikipedia.org/wiki/Netroots_Nation
    si nu e doar un fenomen american, se poate transplanta.
    Si mai important:ar putea include transparent si pe romanii din afara.

  15. davidv says:

    Teoretic, intr-un sistem uninominal pur cu n votanti, probabilitatea ca votul tau sa schimbe alegerile este de ordinul $1/\sqrt{n}$. Imi amintesc vag un talk mai complex pe tema asta al unui matematician numit Gil Kalai, dar intuitiv lucrurile sunt relativ simple: ${n \choose n/2}$ este aproximativ $1/\sqrt{n}$ din $2^n$.

    Deci la 10000 de votanti ai cam 1% sanse sa schimbi, prin votul tau rezultatul alegerilor, la 40000 ai 0.5% sanse, si tot asa.

  16. Liviu says:

    Foarte frumos. Bravo. Felicitari!

    @Vivi:
    Am o idee: iti pui un reminder in Google Calendar, si la anul si respectiv peste 4 ani, cand vor fi voturile pentru presedinte, respectiv Parlament, pui link la acest post, ca sa-si aduca aminte lumea ca fiecare vot conteaza => atunci va prinde mult mai bine atitudinea “fiecare vot conteaza” deoarece lumea va fi interesata de acest subiect… cine stie, poti ajunge si-n mainstream, cu referinte spre tine de la tv/radio/ziare etc. 😀

  17. LILIAN SMITH says:

    ma crezi ca nici macar nu am fost la vot ? si nu de lene sau din dezinteres dar si dupa putine informatii pe care trebuie sa le stim noi, muritorii de rand era foarte clar ca nu are nici un sens …si ca va iesi cine trebuie sa iasa …asa ca mai bine am citit o carte buna de aventuri …ma simt mai castigata !
    si chiar ca ar fi fost frumos sa mai cred in ceva sau cineva….

  18. skortzy says:

    Ai mentionat colegiul Arad-6. Din ce vad la http://www.becparlamentare2008.ro/rezul/2/CD_2_6.pdf, aici au contat doua voturi:

    Numar de voturi necesare pentru obtinerea unui mandat: 10539
    Gondor Marius Sorin: 10541

  19. skortzy says:

    Scuze, au contat trei voturi, nu doua 🙂 Cu 10539 tot ar fi castigat…

  20. Vivi says:

    Când numărul de voturi ale lui Gondor se schimbă, se schimbă și valoarea lui 50%+1. 😉

    Dacă Gondor ar fi avut 10538, numărul total de voturi ar deveni 21073, numărul de voturi necesare pentru obținerea unui mandat (50%+1) se schimbă în 10537, deci Gondor ar fi câștigat și în cazul ăsta.

  21. skortzy says:

    Ai dreptate dacă consideri că cei trei nu s-ar fi prezentat la vot.

    Dar, să zicem că există trei oameni care se prezintă tot timpul la vot (din spirit civic) şi de data aceasta au ales sa voteze cu Gondor. Dacă cei trei ar fi ales să voteze cu altcineva, numarul total al voturilor ar fi fost acelasi, iar Gondor nu ar fi obţinut majoritatea.

  22. Vivi says:

    Da, dacă iei în considerare swing votes, așa este. Însă mie mi se pare mai greu să convingi oameni să își schimbe votul decât să se prezinte la vot.

    Când se vorbește de alegerile din 2000 dintre Bush și Gore lumea acceptă că au contat 537 voturi care erau diferența dintre Bush și Gore, nu dintre Bush și 50%. Cu alte cuvinte, dacă ai aplica definiția ta de a schimba voturile celor care deja votează și nu de a număra voturi noi, la Bush vs. Gore ar fi contat 269 de voturi.

  23. Adinel says:

    In plus, se poate discuta si specula pe seama celor 583 voturi nule si 333 albe. Daca ar fi pus stampila bine sau macar daca ar fi pus stampila… Ideea de a nu contabiliza voturi nule si albe, in cazul meu a fost una simpla, in fiecare sectie de votare exista cate un reprezentant al fiecarui partid care poate reclama existenta unui abuz in cazul voturilor nule sau albe, iar repartizarea s-a facut in functie de voturile valide. Varianta oferita de Vivi e una care mie imi convine si cred ca un motor care sa deseneze mii de scenarii ar fi adus mai multa confuzie, insa tu fiind analist politic poti crea un asemenea simulator, eu ca istoric ma gandesc intotdeauna si la istoria contrafactuala ( http://en.wikipedia.org/wiki/Counterfactual_history ) si incerc sa ponderez latura asta 😀

    P.S. In cazul blocajului Bush Jr. vs Al Gore a contat decizia Curtii Supreme de Justitie, iar separatia puterilor (ca model aplicat la democratie) in stat a functionat minunat.

  24. Adinel says:

    Scuze… :”> mesajul de mai sus trebuia sa aiba @skortzy la inceput

  25. […] post este un duplicat al mesajului de aici. L-am duplicat pe Harta Politicii pentru a avea toate mesajele pe această temă într-un loc […]

Leave a Reply