Fiecare vot contează

Din Gândul de azi:

„Mă bucur 102 la sută pentru Ludovic”, comenta unul dintre liderii democrat-liberali, plin de ciudă însă că Tăriceanu a reuşit să obţină un fotoliu de deputat cu un avantaj de numai trei voturi faţă de următorul clasat.

Dacă cel contra căruia candida Tăriceanu ar fi avut trei voturi în plus, ar fi ajuns în Parlament. Trei voturi. Trei. TREI. Dacă trei oameni ca cei de aici nu ar fi stat acasă în colegiul electoral respectiv, ar fi putut decide soarta unui parlamentar.

Sunt convins că nu e un caz singular, dacă site-ul BEC ar fi mai bun am putea face statistici despre câte locuri în parlament au fost decise de mai puțin de 100 de oameni. Pariez că nu sunt puține.

30 Responses to “Fiecare vot contează”

  1. Combo says:

    NU mai crede tot ce zic ziarele. Ala de pe locul 2 are 1700 de voturi mai putin. Mai interesant e unul din Constanta parca care are 49.99 % din voturi. Cu inca 18 voturi parca castiga. Asa n-a intrat in parlament.

  2. m says:

    si chiar daca ar fi trei voturi diferenta… inseamna asta ca trebuie sa mergem la vot?
    ar insemna, daca undeva in lume s-ar fi castigat vreodata la diferenta de UN vot, dragul meu. unul. intelegi? cand obtii asta de undeva, poti chema si oameni la vot si sa ramai deopotriva prieten cu logica.

  3. Vivi says:

    O să încerc să găsesc undeva cifrele exacte din fiecare colegiu, ar fi interesant de văzut care este distribuția numărului de voturi care a contat în colegii.

    Ai idee unde pot găsi numerele astea (pentru fiecare colegiu numărul de voturi pentru fiecare candidat după distribuiri și redistribuiri)?

  4. Combo says:

    http://www.becparlamentare2008.ro/ aici sunt rezultatele, dar destul de greu de urmarit.

  5. Mihai says:

    Sunt niste rezultate la BEC http://www.becparlamentare2008.ro/rezul/rep_mand_et2.htm au si statistici privind numarul cetatenilor si prezenta la vot.
    Ma uitam pe rezultatele nationale (http://www.realitatea.net/media/other/200812/other_122820840577018200_7.pdf) ca a fost un partid care a obtinut 87 voturi, stiam ca trebuie un anumit numar de semnaturi pentru a te putea inscrie, mi se pare foarte ciudat rezultatul.

  6. Combo says:

    Numarul de voturi ramane constant.
    Uite un post de la turambar care pare mai algoritmic asa. 🙂
    @ Fly Half: Nu. Se sorteaza descrescator toti, indiferent de partid, in functie de voturile obtinute. Si pe urma incepe ciuguleala: tu da. Atunci restul din colegiu tau nu. Dam la o parte. O luam de la capat. Dar mai intai sa ii punem pe aia cu 50% + 1.

  7. Vivi says:

    Mda, din păcate PDF-uri cu foi scanate sunt imposibil de parsat automat și nu voi sta să le fac de mână. Poate cineva a făcut asta deja? 😀 Vreun ziar sau un site despre alegeri?

  8. Mihai says:

    Crowdsourcing ? Ce date vrei sa aduni ?

  9. […] edit: Andrei imi atrage atentia unui alt articol, care vine sa-mi confirme ce spuneam despre puterea unui singur vot. Quod erat demonstrandum. […]

  10. Vivi says:

    @Mihai: vreau o listă cu voturile obținute de fiecare candidat în fiecare colegiu.

  11. skortzy says:

    Tăriceanu a fost “băgat” în Parlament de PD-L. Dacă în Ilfov, PSD ar fi avut două mandate, şi nu PD-L-ul aşa cum s-a întâmplat în realitate, Tăriceanu nu ar fi intrat în Parlament. Argumentaţia completă este la http://www.coins.ro/politic/tariceanu-in-parlament.html.

  12. Vivi says:

    Look, nu contează cine l-a băgat sau nu, că e Tăriceanu sau nu.

    Din punctul meu de vedere esențialul este unul singur: trei voturi au făcut diferența între “în Parlament” sau “stai acasă”. Sau 18 în Constanța. Voturi care, dacă ar fi fost exercitate de cetățeni, ar fi făcut orice calculare, recalculare, redistribuire șau whatever irelevante.

  13. Mihai says:

    Si numarul de voturi albe si nule mi se pare foarte mare, aproximativ 170k in fiecare caz. Mai mult decat a primit PNG.

  14. sabina says:

    e normal sa fie multi aproape la egalitate de voturi. nimeni nu mai are incredere in nimeni si toti ofera cam acelasi lucru. desi am votat, ii inteleg f bine si pe cei care au stat acasa. chiar nu aveai cu cine, si, daca era unul care merita, campania a fost atat de slaba incat probabil nu ai aflat de el.

  15. Vivi says:

    @Sabina: înțeleg și ai dreptate. Și poate la tine în colegiu n-ai avut cu cine să votezi, dar au fost colegii în care au existat opțiuni bune sau opțiuni rele, au existat candidați care în mod cert erau mai proști decât alți candidați and so on. My point still stands: every vote counts.

  16. ovidiu says:

    Vivi, nu fi copil, statistic vorbind situatiile cu un vot diferenta sint absolut nesemnificative. Orice ai zice tu.
    Mai e si chestia ca unora le e indiferent cine cistiga intre X si Y. Si atunci?

  17. scristian says:

    Daca acele 3 persoane ar fi mers la vot ce te face sa crezi ca ar fi votat cu contracanditatul lui Tariceanu, conform alegerilor unul ar fi votat cu psd, unu cu pd-l si unu cu pnl. 😀

  18. Adrian says:

    Scristian: este fals, structura sociala si pe varste a populatiei care nu a mers la vot este diferita de cea a populatiei care a mers la vot. Putem deci sa deducem cu o mare probabilitate ca si optiunile ar fi fost diferite.

    Vivi: keep fighting the good fight ! Poate mesajul este inteles in cele din urma …

  19. skortzy says:

    @Vivi: Nu cred că e bine să insişti pe cele trei voturi. Nu a existat o astfel de situaţie… E invenţie, manipulare etc. etc.

    La Constanţa, nu am găsit nicio situaţie în care 18 voturi să conteze. Este un domn Moga care a obţinut acolo la Senat 33405 voturi şi ar fi avut nevoie de 33412 pentru a câştiga direct mandatul. Dar, l-a câştigat oricum la redistribuire…

    Iar, acest sistzem de vot este o loterie… A contat mult mai mult norocul, decât voturile (vezi cazul candidatului UDMR care a obţinut mandatul cu 34 de voturi).

  20. Bogdan says:

    Hai sa-ti zic o chestie buna. Daca Tariceanu nu intra in parlament nu mai putea fi “amagit” cu sefia camerei. Ar fi zis ori prim-ministru ori opozitie… deci pana la urma tot raul spre bine…

  21. S-a castigat cu diferenta aia de voturi pentru ca cel mai probabil undeva, unii nu au stiut ce magarii fac altii, ca sa poata contracara cu magariile lor.

    Daca inca mai exista oameni ce considera ca acele trei voturi diferenta sunt reale, atunci cred ca azi dimineata m-am trezit in alta tara decat Romania.

    Nu spun ca voturile nu reflecta realitatea la final. Nu se fac tampenii in halul asta, sau cel putin asa sper. Insa atunci cand este vorba de trei voturi diferenta, consider ca-i irelevant, si ca diferenta respectiva nu reprezinta nici macar 1% din marja ce ar trebui luata in considerare pentru greseli de numarare sau fraude.

    Aici se gaseste motivul pentru care nu m-am dus la vot.

    http://crededarsicerceteaza.blogspot.com/2008/11/de-ce-nu-mai-votez.html

    A castigat PSD-ul … cred. Nu ? Am fost dezamagit. Si desigur ca se vor gasi imediat oameni ce sa-mi sara in cap ca “daca nu votezi, nu ai dreptul sa te plangi ca a castigat nu stiu cine”. Nu ma plang ca a castigat un partid ANUME. Ma plang ca a castigat CINEVA. In conditiile in care doar o treime din populatie s-a dus la vot, eu zic ca mesajul era mai mult decat clar. Insa ciolanul de obicei dezbraca de bun simt, iar castigatorii isi insusesc victoria ca pe una meritata, ignorand complet faptul ca tara nu ii mai vrea.

  22. Adinel says:

    cred ca Turambarr le are http://turambarr.blogspot.com/ . Eu inca nu am gasit solutia de parsat automat PDFMiner nu merge. Vreo idee ce merge?
    Insa mai important nu ar trebui sa asteptam pana la rezultatele finale?

  23. Vivi says:

    Da, cifrele de la turambarr sunt excelente. Dacă afli de unde le-a luat, please share. Degeaba parsezi PDF-urile de pe BEC, sunt pagini scanate, nu text.

    Da, ar trebui să avem rezulatele finale. Însă unde s-or găsi alea de acum într-o formă ok, s-o găsi și cele finale. 🙂

  24. Adinel says:

    Got them!!!… Cel putin acum le creez. Parsez rezultatele intermediare. Unde trimit… Nu vad niciun mail 😐

  25. Vivi says:

    @Adinel: trimite-le la octavian.costache [at] yahoo.com. Mersi frumos. Dă-mi și câteva detalii despre ce și de unde parsezi ca să înțeleg ce date sunt.

  26. Turambar says:

    Turambar le’a luat prin mijloace specifice de Copy Paste cu ochiul. De mana. Adica, in priceperea mea de chinez rabdator, le’am scris cifra cu cifra din pedefeurile tristetii mele.

    It took us a while. But that’s our job.

    Mama lor de pedefishti guvernamentali…

    🙁

  27. Cristina says:

    Legat de asta, uite aici, un link interesant:
    http://awesome.goodmagazine.com/goodsheet/goodsheet007elections.html

  28. arthur says:

    o poveste cu trei voturi aici: http://sutu.ro/2008/12/09/daca-l-vedeti-fugiti/

    Marius Gondor (PDL), a obţinut 10.541 de voturi. Dacă ar fi obţinut 10.538 de voturi, Gondor nu prindea mandatul din primul tur, locul de deputat urmând a fi ocupat de Marius Lazăr, la redistribuire

  29. Fluture says:

    Vivi, tu tot nu vrei sa intelegi ca cele trei voturi de care vorbesti tu nu au nici o relevanta. Si 1000 de ar fi fost nevoie, si 10.000, tot “se rezolva”. Daca nu se rezolva la “renumarare”, se rezolva prin demisia celuilalt candidat PNL (un necunoscut) si intrarea lui Tariceanu.

    Dai dovada de o lipsa de intelegere a “politicii” romanesti, pe care te fortezi sa o promovezi cu “sentimentalisme” ieftine de genul “Dacă trei oameni ca cei de aici nu ar fi stat acasă în colegiul electoral respectiv, ar fi putut decide soarta unui parlamentar.”. Nu, n-ar fi decis nimic.

    Mai vrei inca un argument? Uite ce au votat oamenii si uite cine a intrat in Parlament. Uite cine face coalitie de guvernare!! Tu crezi ca oamenii care s-au dus la vot au vrut asta? Nu vad unde e schimbarea pe care ai “promis-o” oamenilor care se duc la vot…

  30. Vivi says:

    Chiar dacă pentru Tăriceanu s-ar fi “aranjat”, ar fi însemnat un efort și o problemă mai mare de imagine, un prag mai mare pentru nesimțire și încălcarea bunului simț. Asta, pentru mine, contează. Poate cei trei oameni n-ar fi decis soarta lui Tăriceanu, dar ar fi decis o parte din scandalul care s-ar fi creat în jurul ‘aranjării’.

    Lăsând pe Tăriceanu de-oparte, el e doar un exemplu. Nu se pot ‘aranja’ toate locurile din parlament. Există cazuri unde aranjarea este imposibilă (ca Băluț Lucian din Constanța care ar fi avut nevoie de 100 de voturi ca să treacă pragul de 50% – și acolo nu s-ar mai fi putut aranja nimic).

    Peste toate astea, eu nu am promis schimbarea (eu nu am promis nimic 🙂 ). Dacă sugerezi că totul este useless pentru că lucrurile nu se schimbă peste noapte înseamnă că tu ești cel naiv. Nimic nu se schimbă peste noapte și doar pentru că sunt uninominale azi nu înseamnă că mâine totul este roz.

    Dar “fiecare vot contează” este pentru mine baza, necesarul. Este primul pas către speranța de mai bine. Nu către mai bine, ci doar către posibilitatea asta. Votul informat este necesar, nu suficient, iar luarea lui în serios nu înseamnă că mâine o să curgă lapte și miere, ci că în timp lucrurile vor progresa către un sistem mai sănătos.

    Pentru că ideea că fiecare vot contează îi va face pe politicieni mai conștienți de ceea ce fac, mai controlați, mai corecți, mai motivați să facă bine. Gândește-te că, atunci când 100 de voturi pot face diferența, un scandal deja este important. Un scandal poate convinge 100 de oameni să nu te mai voteze. Și asta contează, asta înseamnă accountability, înseamnă tragere la răspundere, înseamnă că acțiunile fiecăruia au efecte concrete. Nu generalizez și oriunde vor fi excepții, mă refer însă la non-tăricenii din politică.

Leave a Reply