Câteva gânduri

A trecut o zi de la publicarea Hărții Politicii și mă bucur mult că a reacțiile au fost majoritar pozitive, a generat interes printre bloggeri, a fost trimisă pe email, înseamnă că este utilă. 🙂

Am mai lucrat în seara asta un pic la ea, am vrut să adaug pentru fiecare candidat câte legi a propus, câte din ele au fost aprobate și câte respinse. Din păcate nu m-am hotărât cum să le prezint încât să aibă sens și să fie ușor de înțeles așa că poate le public în câteva zile.

În mod cert datele astea ar fi utile. Pe lângă deputații care în patru ani nu au fost autorii nici unei legi care să ajungă să fie votată, există și tot felul de… cazuri interesante. 🙂 De exemplu Giurgiu Mircia a înaintat în plen 56 de propuneri de lege cu autor unic din care doar una a fost aprobată. 🙂 Din toate propunerile de lege din ultimii trei ani, doar 250 au un singur autor. 🙂

Adrian Năstase și-a pus numele pe doar 6 legi, fiecare cu cel puțin 5 alți autori. Nici nu mai zic că Năstase a chiulit cam jumătate de mandat.

Anyways, mulțumesc mult tuturor bloggerilor care au scris despre asta. Toți au înțeles despre ce e vorba, mai puțin Zoso care, tabloidic, a decis că izbitor e că avem prea mulți deputați pentru așa o țară mică. 🙂 Așa că am luat și eu alte țări, să văd la ei care e raportul? Well, suntem cam la mijloc. Sunt țări cu mai mulți reprezentanți pe mia de locuitori, țări cu mai puțini. Zoso stai jos, ai nota patru. 🙂

27 Responses to “Câteva gânduri”

  1. zoso says:

    promit sa mai invat.

  2. Radu S says:

    Bravo. Asta da research!

  3. […] A nyert adatokat egyéb országok képviselőinek viselt dolgaival is össze lehet vetni. […]

  4. Cristina says:

    Dacă tot sunt în mood de comentat, trebuie să observăm să ne uităm un pic și la țările cu care ne comparăm. De curând mi se plângea o prietenă din Bulgaria că la ei corupția e și mai mare decât la noi și că rapoartele Uniunii aveau dreptate cu când le acordau scoruri mai mici decât nouă.

    Într-adevăr, ca reprezentare pe cap de locuitor Danemarca pare să facă notă discordantă în a doua jumătate a tabelului tău, dar în valoare absolută 175 e încă rezonabil, zic eu. Poate că de la un punct încolo, utilitatatea marginală (eficiența) a unui grup începe să scadă drastic raportat la numărul de membri. Dacă te mai poți înțelege cu 100 de oameni, de la 300 încolo devine nu de 3, ci de 10 ori mai greu..

    Din lista de mai sus Olanda se apropie cel mai mult de România ca număr de locuitori. La ei sistemul e pe bază de negociere și consens și funcționează tare bine. Vreo 250-300 de Parlamentari ar trebui să ne ajungă și nouă, în loc de aproape 500..

  5. DIV says:

    Nu cred ca numarul e problema in cazul parlamentarilor nostri. Pot sa fie si 100 si 1000, daca nu-si fac treaba, tot degeaba.

    Vivi, merci pentru includerea statisticilor referitoare la initiativele legislative. Referitor la prezentare, probabil o prima chestie interesanta ar fi sa vedem cine a avut initiative legislative si cine nu, deci o prima defalcare pe 0 / 1+ initiative. Apoi, ar fi cool un procentaj al initiativelor legislative care au ajuns si legi. Nu sunt convins ca m-ar interesa daca un deputat a initiat o lege de unul singur sau in grup cu altii. Pana la urma, unde-s multi puterea creste si poate e mai bine ticluita o initiativa legislativa propusa de un grup parlamentar.

    “Succesuri” in continuare!

  6. skortzy says:

    Mi se pare cam arbitrară alegerea ţărilor 🙂

    E oarecum normal ca pentru ţările cu populaţie mare numărul cetăţenilor reprezentaţi de un parlamentar să fie mare şi în ţările cu populaţie mică acest număr să fie mai mic.

    Dacă mergem spre extreme, în China avem un reprezentant la aproape 500.000 de oameni iar în Vatican unul la 800 🙂 Ştiu că aceste exemple nu sunt deloc relevante, dar ţările par alese astfel încât să susţină faptul că “suntem cam la mijloc”…

    Nu sunt de acord că numărul nu contează. În Parlament trebuie să ajungă, teoretic, “oameni de valore”. Cu cât numărul parlamentarilor este mai mare, cu atât scade “valoarea medie” a acestora.

  7. Vivi says:

    @scortzy: alegerea țărilor pare arbitrară pentru că a fost arbitrară. 🙂 Am luat ce țări mi-au venit primele în minte.

    Concluzia pe care am tras-o eu din cifrele astea este că probabil există un număr minim care este necesar ptr rezolvarea problemelor unei țări, apoi pe măsură ce populația crește apar probleme mai mari de management și ai nevoie de mai mulți oameni, și deși nu e direct proporțional, această nevoie există.

    Numărul absolut este irelevant, trebuie raportat la populație.

  8. skortzy says:

    Se pare că, cel puţin parţial suntem de acord: cu cât ţara este mai mare, cu atât e nevoie de mai mulţi parlamentari; dar, cu cât ţara e mai mare, e nevoie de mai puţini parlamentari raportat la numarul de locuitori.

    În aceste condiţii:
    România este în primul sfert al ţărilor lumii din punct de vedere al populaţiei (Wikipedia zice locul 51 din 221). Urmând raţionamentul de mai sus, ar trebui să fim în ultimul sfert din punct de vedere al numărului de parlamentari raportaţi la numărul de locuitori, si nu la mijloc. Deci, totuşi, avem prea mulţi 😉

    P.S.
    skortzy e cu ‘k’ 😉

  9. skortzy says:

    O corectură mică (si oarecum distractivă)…

    În Vatican, puterea legislativă este delegată Comisiei Pontificale, care are acum 7 membri. Deci, avem un “parlamentar” la 114 cetăţeni… Aproape 1% dintre cetăţeni sunt “parlamentari” 🙂

  10. Vivi says:

    Skortzy: În sample-ul de mai sus suntem la jumătate și pentru că suntem la jumătate ca populație. Alege un sample cu trei sferturi din țări cu populație mai mare și un sfert populație mai mică decât România, și abia apoi poți trage o concluzie relevantă.

  11. skortzy says:

    Mai degrabă invers 🙂 Trei sferturi din ţări trebuie să aibă populaţie mai mică.

    Oricum, până facem statistica asta, rămân la părerea că i-ai dat copilului nota 4 pe baza unor date incomplete…

  12. […] Vivi a avut o idee super interesanta: Harta Politicii, o initiativa cum nu se putea mai buna in prag de alegeri. A strans la un loc date utile despre ai nostri deputati, cum ar fi de ex prezenta sau durata luarilor de cuvant. […]

  13. Vivi says:

    Chiar dacă nu i-aș da nota 4 pe baza unui sample care just proves my point (că sunt și alte țări mai bune sau mai rele), oricum i-aș da nota 4 că nu a înțeles ce este important la Harta Politicii și s-a legat de o tâmpenie nerelevantă pe care nu o poate schimba nimeni și care nu are de-a face cu situația actuală.

  14. zoso says:

    ce frumoasa e romania din america.

  15. skortzy says:

    Romania e foarte frumoasa şi de aici…
    Trebuie doar să munceşti, nu să întinzi mâna ca să primeşti de la stat.

    Pentru această remarcă, ai nota 4 şi de la mine 😉

  16. zoso says:

    deci in total 8 🙂

  17. skortzy says:

    Hmmm… Nu ştiu dacă nota mea şi cea a lui Vivi intră în aceeaşi categorie ca să le poţi aduna. 😉

  18. Cosmin says:

    @zoso nasol cand doi olimpici nationali/internationali iti dau note de 4 🙂

  19. zoso says:

    3, daca ma numar si pe mine. dar la ce bun? 🙂

  20. skortzy says:

    Cand ti-ai dat si tu 4? 😉

  21. […] initiativa cum nu se putea mai buna in prag de alegeri. Vivi a strans la un loc date utile interesante despre ai nostri deputati, cum ar fi de ex prezenta sau […]

  22. Arhi says:

    concluzia: daca critici ceva ce autorul considera irelevant, trebuie sa stai jos, ai nota 4 :)) fain.
    da, stiu, nu merit sa intru aici, si eu am 3, nefiind olimpic

  23. zoso says:

    skortzy, mai penibili decat aia care vorbesc de sus sunt aia care au impresia ca inteligenta e un tricou pe care numai ei l-au cumparat, iar restul sunt niste viermi prosti.

    cu vivi m-am obisnuit si ii ignor puseurile rebele de inteligenta demonstrata cand nu e cazul. spune-mi daca e cazul sa ma obisnuiesc si cu tine. merci.

  24. Vivi says:

    Hai că asta e chiar funny. Zoso e primul care o să îi facă pe toți dobitoci mai mult sau mai puțin fondat, dar de fapt are obrazul subțire și se înroșește când îl critică cineva? 🙂

    Arhi, v-ați și găsit unde să vă dați sensibili și neînțeleși. Hai să fim serioși.

  25. zoso says:

    multe lucruri sunt funny. depinde de care parte a oceanului esti uneori.

  26. Da Blogger says:

    Depinde…e funny faza,dar noi,Romania si romanii(cica asa ne cheama),sa ne putem compara cu America e absurd.
    @zoso
    Faza e ca din State sau chiar si din alta tara,putin iti mai pasa de tara ta si de ce se intampla in ea.Daca va fi sa plec afara,putin imi va mai pasa de tara asta…

Leave a Reply