Harta politicii din România

Știți cu toții că îmi place să fac statistici. Vă dați seama că au început să mă mănânce degetele când într-o discuție de acum o săptămână cu Dorin am realizat că toate voturile Camerei Deputaților sunt online pe www.cdep.ro, publice și organizate.

Un pic de context

Camera Deputaților este una din camerele parlamentului, cealaltă este Senatul. Doar camera deputaților oferă voturile electronice, începând doar cu 2006 pentru fiecare deputat în parte în pagini de genul acesteia. În Senat încă nu se face asta, deși ar trebui să îi presăm să o facă. (update: există voturile și la Senat, sunt doar foarte greu de găsit 🙂 ).

Mai mult, pentru fiecare deputat au pagini ca asta, unde sunt informații despre deputat, când a intrat în Parlament și când și-a dat demisia, câte minute în total a luat cuvântul și înregistrări video ale fiecărei luări de cuvânt.

Ce am făcut cu datele astea

Pentru fiecare deputat în parte am calculat absenteismul la vot (pentru că știu când, ce și dacă a votat pentru fiecare lege de pe site-ul cdep). Apoi am ordonat toți deputații după absenteism și am pus toată lista aici: www.vivi.ro/politica/.

Astfel de liste există deja pentru House Of Representatives din America, analogul Camerei Deputaților de la noi. 🙂 Ca să punem lucrurile în perspectivă am adunat datele din amandouă și am făcut un grafic. Asta ca să avem un context despre ce înseamnă normalitate politică.


Un grafic ceva mai hardcore îl găsiți aici, pentru iubitorii de grafice.

În House Of Representatives sunt 447 deputați, în Camera Deputaților la noi sunt 321.

90% din deputații americani au absenteismul sub 10%, în timp ce doar 15% de la noi sunt atât de conștiincioși. Doar 2 (0.5%) deputați americani au lipsit la mai mult de jumătate din voturi și asta pentru că au decedat. La noi, 70 de deputați (20%) au tras chiulul la mai mult de jumătate din voturi și majoritatea sunt bine sănătoși.

De ce e asta important

Deputații sunt aleși acolo să ne reprezinte și să lucreze pentru țară. Îi alegem ca, de bine de rău, să muncească pentru binele nostru, sau măcar să încerce să facă asta.

În schimb o bună parte din ei sunt absenți de la serviciu după cum le vine lor. Nu e normal! 70 dintre ei au chiulit la mai mult de jumătate din voturi! Încearcă tu să te duci la servici doar o dată la două zile și spune-mi dacă merge.

Ce mi-aș dori eu de la site-ul ăsta

Peste 200 din acești deputați candidează din nou. 40 din cei 70 care au lipsit jumătate de mandat au tupeul să candideze din nou! Foarte mulți din cei care au tras chiulul la mai bine de un sfert de voturi candidează din nou. Mi-ar plăcea să revenim la normalitate.

Dacă îl găsiți util, dați-l mai departe (www.vivi.ro/politica). Există și pagini pentru fiecare candidat, o poză, unde candidează (dacă candidează în 2008), un link către wikipedia și un google search. De exemplu, pagina despre Jipa Florina Ruxandra, deputat PRM care a trecut subtil la PSD în Septembrie, absentă la 75% din voturi.

Dacă site-ul ți se pare relevant sau găsești un candidat din colegiul tău electoral, dă-l mai departe. Dă un link la prieteni, printează pagina, dă-o părinților, prietenilor, ajută-i să voteze informat.

Nu știu dacă avem optiuni bune de vot, dar cel puțin pentru candidații ăștia știm ce au făcut timp de patru ani.

Mi-ar plăcea ca jurnaliștii care citesc asta să folosească datele astea când vorbesc despre un deputat. Oferiți context. Informați oamenii despre ce aleg.

Câteva observații

Știu că unii din oamenii de acolo sunt absenți de la vot pentru că au fost sau sunt în guvern. Din păcate nu am găsit o listă cu membri guvernului în timp ca să pot scoate voturile respective din calcul (și ca să pot semnaliza cine e sau a fost din guvern). Dacă cineva poate să mă ajute cu o astfel de listă ar fi excelent.

Deasemenea, mulțumesc Irinei că m-a ajutat să fac legătura între deputați și unde candidează, lui Dorin și Orlando că m-au ascultat în timp ce băteam câmpii despre ce vreau să fac. 🙂

În loc de concluzie

Dacă aveți sugestii, comentarii, observații, greșeli de remarcat, lăsați un comentariu. Mi-ar plăcea să fac pagina asta cât mai utilă, cât mai completă și corectă.

Dacă cineva știe cum am putea face o petiție, cerere sau ceva asemănător să obligăm și Senatul să își publice voturile, ar fi foarte cool, este nevoie de transparență și Senatul este chiar mai important decât Camera Deputaților. (update: am găsit și voturile Senatului, ascunse bine 🙂 voi încerca să le adun în weekend)

[update] Dacă vreți să puneți bannere la voi pe site să susțineți proiectul, găsiți aici câteva.

82 Responses to “Harta politicii din România”

  1. Cristina says:

    Într-adevăr, inițiativa ta este foarte drăguță, Vivi, dar mă surprind reacțiile din comentarii. Tu ai pornit acest proiect cu ideea legitimă că avem nevoie să luăm decizii informate. Toate bune până aici, dar asta presupune și un public cu spirit critic… Ai cerut feedback pentru îmbunătățirea site-ului, dar reacțiile au fost mai mult de genul: “ura, acum știm cu cine să votăm!” – cu excepțiile de rigoare, desigur. Mie asta îmi arată că românii încă nu sunt pregătiți să gândească cu capul lor, și că, pentru a-și forma opiniile și comportamentele (de vot, aici), e suficient ca cineva în care au încredere – lider de opinie, vedetă sau autoritate într-un domeniu – să le ofere niște informații de-a gata. Which is scaaaary! Sper să mă înșel.

    De ce spun asta? Pentru că mi-au lipsit următoarele observații (later edit – ei bine, poate nu chiar în totalitate):

    1) Procentele respective cred că ar fi mai relevante dacă ar fi ajustate pentru numărul total de voturi și perioada de candidatură, din două motive:
    a) e posibil ca unele absențe chiar să fie motivate – de ex. medical – și de aceea contează mai mult consecvența decât numărul efectiv de voturi/prezențe.
    b) nu poți să ignori faptul că vremurile se schimbă – probabil și atmosfera de lucru. Poate cei cu mandate mai lungi au chiulit mai mult în 2000 când altele erau regulile acolo, iar publicul cerea mai puține. Știu că se poate argumenta că ține de caracter și de etica profesională să nu te lași influențat de contextul instituțional, dar asta este încă o pretenție prea mare pentru politicienii noștri.

    2) (Recitind comentariile, observ că și Gabi a atins problema asta)
    Luările de cuvânt sunt și ele importante. Nu neapărat în sensul că aș ordona parlamentarii în funcție de asta, dar cu siguranță ar trebui calculat un scor care să includa prezența + participarea. Nu știu exact care e eticheta prin Parlament, dar cel puțin în teorie tuturor ar trebui să li se acorde cuvântul – sper, deci, ca nu există motive de gen vechime ori status care să justifice de ce unii au vorbit mai mult decât alții. În acest caz, scorul ar fi un indicator mult mai bun pentru seriozitatea parlamentarului respectiv. Știu că prin partide se mai practica trimiterea unor reprezentanți care să voteze într-un anume fel, prestabilit. Așa se explică probabil existența unor personaje cu prezență peste 98%, dar care au vorbit în medie 20 de secunde de-a lungul întregului mandat..

    Cam atât legat de statistică efectiv. De aici până la a trage concluzii cu privire la valoarea politică a unui candidat mai este încă drum lung. Să nu uităm că de multe ori se votează în blocuri și coaliții. Politicienii noștri sunt și ei, în ultimă instanță, doar niște…cetățeni turmentați..

  2. RRazvan says:

    Dupa articolele “tipate” din presa romana, simt ca am dificultati in a ma mai relationa cu un discurs lucid si nepasional. Pe cat este de necesar, pe atat de mare e frustrarea in fata raritatii unui articol de radiografiere a unui segment politic romanesc (sa nu uitam ca nu avem date pentru senat).

    Cel mai mare rau pe care il face presa noastra este sa serveasca ideea ca ca “toti politicienii sunt o apa si un pamant”. Acest lucru se intoarce impotriva celor 12% dintre deputatii ce au absentat la sub 10% din voturi. Descurajeaza alegatorul in cantarirea platformelor si a CV-urilor candidatilor, in cele din urma sa iasa din casa pana la sectia de votare.

    De curand am argumentat pe marginea afirmatiei lui Edmund Burke: “All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.” Ma bucur sa gasesc pe blogul lui Vivi atatia oameni ce par sa creada in acest dicton.

    Vivi, keep up the good work.

  3. Gabi says:

    nu stiu daca e cea mai buna idee.

    o data ca nu prea ii vad pe dinozaurii din parlament dandu-se la o parte ca asa vrea poporul. mai curand, daca se ajunge ca alegerile sa fie invalidate, vor gasi o cale (o ordonanta mica, o campanie massmedia care va convinge prostimea, etc.) prin care sa ramana la putere chiar si din umbra, in spatele unor marionete.

    in al doilea rand, “poporul” e format din “multi (da’) prosti”: 40-50% din romani traiesc in mediul rural si din restul care stau la oras putini au terminatii nervoase la capatul gatului. eu nu-l vad pe ion “the plumber” 🙂 iesind duminica din casa, mergand la sectia de votare si stand la coada ca sa voteze invalid. nu cred ca ar intelege de ce trebuie sa lase el petul de bere si cele 300 de polar sa se incalzeasca pe tejgheaua crasmei. asa ca uite ce cred ca se va intampla: noi, astia rationali, ne irosim voturile care vor fi invalide, iar majoritatea va vota cu florin salam si vasile Dau-Un-Mic-Pe-Un-Vot.

    parerea mea e ca trebuie sa votam valid. dar trebuie sa avem grija pe cine: raul cel mai mic, dracul cel mai alb, etc. oricum nu vor fi schimbari radicale in bine. eu cred ca civilizatia sau democratia se invata prin trial and error. incercam niste fosti comunisti – vedem ca nu merge, incercam niste extremisti – iarasi nu merge, bagam niste bufoni – nici astia, si tot asa pana gasim un grup care sa nu ne deranjeze. hai sa fim realisti acum, cine crede ca senatorii americani sunt niste sfinti altruisti pentru care banii sunt ochiul dracului si puterea e un rau pe care trebuie sa-l suporte se inseala.

  4. Gabi says:

    mai sus m-am referit la votul invalid.
    scuze. am dat un copy-paste aiurea din notepad 🙂

  5. DIV's Blog says:

    Harta politicii din Romania: absenteismul e in floare…

    Vivi a realizat ceva la care si eu ma gandeam de multa vreme, insa ca un proiect personal, pentru a sti pe cine sa votez la urmatoarele alegeri: o harta a politicii din Romania. Harta este foarte bine realizata, incluzand absenteismul fiecarui deputat,…

  6. […] toolul creat de Vivi cu privire la activitatea parlamentarilor nostri. Si, daca e sa ma iau dupa ethosul google si mentalitatea de ubergeek a lui Vivi, impresia mea e ca […]

  7. […] cel care a realizat acest studiu, si caruia ii multumim pentru semnalul de alarma tras spunea: In House Of Representatives (SUA) […]

  8. […] the model of the Online Advertising Chart of Romania, Vivi has done it again, this time putting up a Political Chart of Romania, based on the data oferred by […]

  9. Liviu says:

    1. Te sustin; foarte buna ideea cu harta politicii.
    2. Ar fi fost mult mai interesante statisticile pentru Senat (pacat ca nu sunt datele publice in format electronic) – acolo sunt majoritatea celor “importanti / cu greutate”; acolo sunt cei care apar pe sticla, liderii mari.
    3. Daca mai ai idei de alte statistici, pune-le in practic acum, deoarece alegerile se apropie.

  10. Vivi, ultima data cand am vorbit ramasese ca o sa faci alte lucruri mai lumesti in weekenduri.
    Din pacate nu cred ca efortul tau (sau cel al lui Dorin cu votezi.ro) vor schimba procentul e absenteism la vot or smth.

  11. Ana says:

    Foarte tare, Vivi! O sa il trimit la toti cunoscutii. Atat am avut de spus.

  12. scc says:

    felicitari pentru un proiect bine lucrat si mai ales foarte relevant! chiar trebuie popularizate rezultatele!

    succes in continuare 🙂

  13. domnariu says:

    Foarte utile informatiile colectate.
    Pornind de la aceste date, am considerat util sa investighez modul in care aceste 2 trasaturi ale activitatii parlamentare caracterizeaza partidele politice.

  14. Calin F. says:

    n-am citit toate comentariile, poate a mai zis cineva: mi-ar placea sa avem cifrele agregate pe partide.

    multumesc

  15. […] despre deputati si prezenta lor altfel redusa Vivi a facut munca de voluntariat si a agregat datele publice legate de prezenta de la Camera Deputatilor. Din pacate datele de la […]

  16. […] sau nu votam? Daca ne hotaram sa o facem, este bine sa fim informati. Un tool foarte util la Vivi, in conditiile in care s-a trecut la votul uninominal si ar fi bine sa stim cine sunt cei care ne […]

  17. Vivi says:

    @Calin: o să fac și agregate. Cineva le-a făcut deja pe alt blog plecând de la statisticile mele, le voi publica și eu.

  18. gulbin2204 says:

    vivi, pune si ceva legenda langa “placintele” alea, pls.
    great job, altfel

  19. gulbin2204 says:

    vad ca a mai zis cineva de legenda. scuze ca am repetat, dar comentariile le-am citit dupa ce ti-am raspuns la articol

  20. […] o pun aici mai degrabă ca să o am ‘la dosar’. Am fost ocupat săptămâna asta cu alte hărți, politice, și de aceea am scris mai rar […]

  21. super! daca tu ai facut o “lista a rusinii” engros, eu ii iau la bucata.

  22. mihai says:

    foarte tare initiativa. Bravo !

  23. vedeti ca IPP a facut o statistica a preyentei in parlament. am dat si eu ceva pe blog

  24. Bogdan says:

    Bravo, Vivi – o initiativa cu adevarat utila !

    Un scurt comentariu – adevarul este ca in procesul legislativ autohton importanta nu cade neaparat pe votul legii in sine, ci pe activitatea in comisii (la fel ca si in Parlamentul European) unde o lege se poate influenta mult mai usor decit in plen.

    In plen, la noi, se voteaza ca turmele – adica cu cine zice seful de grup. rare sunt exceptiile.

    Asta nu diminueaza cu nimic efortul depus de tine.

  25. Mihai says:

    Vivi, sa stii ca Pambuccian candideaza in colegiul pentru minoritati, care e unic pentru toata tara. In harta ta ai scris ca nu candideaza.
    http://www.pambuccian.ro/voteaza.html

  26. […] Activitatea deputatilor in ultimul an, de la acelasi Vivi […]

  27. zamolxis says:

    excelent efortul tau, p-aici chestiile astea-s facute de NGO-uri 🙂

    totusi, ii lasi sa scape prea usor pe americani. nu stiu exact cum masoara ei absenteismul representatives dar nu demult am vazut cum se dau voturile. clipul cu pricina este pe youtube, dar n-am reusit sa-l mai gasesc. era vorba parca de un state legislature (Georgia? can’t remember) dar probabil se aplica si la Congress.

    clipul arata cativa deputati votand nu numai pe butonul de la masuta proprie, ci apasand pe inca alte 5-10 din jur, unde era pustiu. speaker of the house se facea ca nu vede. in acest mod, daca prezenta e masurata dupa voturi, multi apar ca au votat chiar nefiind prezenti. cei care-au lipsit nu se vor plange de asta, ba chiar vor fi recunoscatori, si uite-asa se construieste democratia. romanii probabil nu s-au prins ca se poate 🙂

  28. […] obtinute, materielul intitulat Harta politicii din Romania, realizata de Vivi. Articolul initial, il gasiti pe blogul acestuia, la fel ca si explicatia graficelor de mai […]

  29. […] post este un duplicat al mesajului de aici. L-am copiat pe Harta Politicii pentru a avea toate mesajele pe această temă într-un loc […]

  30. […] Harta politicii din Romania (18 reactii) […]

  31. […] asemenea informatii la dispozitia publicului. Mai multe despre aceasta harta puteti citi la Vivi pe blog, el fiind si creatorul […]

  32. Muzica de petrecere says:

    As vrea si eu un serviciu ca asta in care sa ma duc cand am chef! Pacat ca nu m-a facut mama deputat…

Leave a Reply