Archive for January, 2013

Despre polițiștii gramaticii, întotdeauna vigilenți

Monday, January 21st, 2013

De când scriu chestii online, mai ales poate în engleză dar nu numai, pe blog aici sau pe Facebook, când fac o greșală gramaticală, mai ales dacă este una comună, aproape inevitabil se găsește câte un apărător vigilent al corectitudinii limbii române care să remarce asta și să mă corecteze.

Sunt convins că vi se întâmplă și vouă în viața reală. De fiecare dată când spun “prietenul meu X s-a măritat…” și sunt corectat “pardon, vrei să zici că s-a căsătorit, da?” îmi vine instantaneu să îi dau cu o tigaie în față celui care mă corectează. 🙂

Mă întreb dacă acești oameni se gândesc cum percep eu, autorul textului, această atenționare.

Dacă se gândesc vreodată că mesajul pe care ei îl comunică este “eu nu știu ce spui tu acolo, nici nu mă interesează prea tare, în schimb pentru că ți-am remarcat o eroare care nu are legătură cu fondul ci cu forma, m-am grăbit să îți dau una peste bot ca să îți arăt în public că eu știu gramatică și tu nu”.

Și mai ales atunci când scriu ceva în care eu am pus suflet, când încerc să comunic idei de care îmi pasă, cum să nu mă simt înstrăinat de acești oameni care par să fie mai preocupați de formă decât de fond?

Da, fac greșeli gramaticale, am blugii rupți în cur, când mănânc nu respect litera codului bunelor maniere și folosesc verbele “mărita”, “însura” și “căsători” ca sinonime, indiferent de genul subiectului.

Dar îmi place să cred că ceea ce contează este ce și cum gândesc, nu cât de obsedat sunt de a respecta gramatica limbii în care scriu.

Prima dezbatere prezidențială din România

Wednesday, January 9th, 2013

Cineva a share-uit pe Facebook clip-ul ăsta cu o mică bucată din prima dezbatere prezidențială din România, între Ion Radu Câmpeanu, Ion Iliescu, și Ion Rațiu.

Ce mi se pare foarte tare este că de fapt, privind cinic dezbaterea respectivă, democrația Românească a funcționat exact cum m-aș aștepta să funcționeze o democrație mult mult mai matură: românii l-au ales pe cel mai puțin coerent dintre cei trei, cel care pare că gândește cel mai puțin profund, dar care zâmbește larg și face promisiuni vagi despre cum o să facă să fie mai bine, fără să dea prea multe detalii. 🙂

[update] Merită văzut și clipul ăsta care explică un pic ce s-a întâmplat imediat după revoluție.

Eu îl găsesc foarte interesant și mă surprinde cât de ușor ne este să raționalizăm și să justificăm realități dure – de exemplu cum de Iliescu este încă relevant, când oricine se uită un pic la istoria imediată de după revoluție poate vedea că nu e un om ok.

Glorificarea experiențelor fabricate

Thursday, January 3rd, 2013

Toți prietenii pe care i-am auzit vreodată că s-au dus în Times Square de anul nou s-au simțit foarte nasol. Trebuie să te duci super devreme dacă vrei să fii aproape de Times Square, să stai în frig ore peste ore peste ore, nu vezi nimic, și faci frigu’ ca prostu în stradă.

Dar dacă te uiți la TV de anul nou, experiența este foarte diferiteă, fantastică, baloane, veselie, concert, chestii.

Na, ce să zic, poate amicii mei sunt niște ursuzi și nu știm noi să apreciem 6 ore petrecute afară în frig. 🙂 Sau poate “mințiți poporul cu televizorul” nu e o zicală chiar degeaba. 🙂