Archive for November, 2012

În 2008, 36 deputați (10%) au câștigat cu sub 500 voturi diferență. Votul tău contează!

Thursday, November 29th, 2012

În 2008, zece deputați au câștigat cu sub 100 de voturi diferență.

Încă 26 au câștigat cu sub 500 de voturi diferență. Probabil ai mai mulți prieteni decât atât pe Facebook.

36 de locuri înseamnă 10% din Camera Deputaților.

Caută-ți colegiul. Informează-te despre candidați. Susține-i pe cei care vrei să câștige. Votează!

Susține harta politicii cu un banner sau un link

Monday, November 26th, 2012

Dacă îmi citiți blogul știți deja despre povestea hărții politicii.

Este un proiect open source, independent, care încearcă să fie o resursă consistentă și stabilă pentru date despre politicienii români.

În acest moment este probabil cea mai bună resursă de informare despre alegerile astea parlamentare – avem cea mai bună căutare pentru colegiul din care faci parte și cele mai multe informații despre candidați, și probabil cele mai informative pagini dedicate colegiilor electorale.

Dacă ți se pare un scop nobil și ai un site sau un blog, ajută și tu cu un link sau un banner.

Am pus aici niște bannere (în partea de jos a paginii).

Un mesaj foarte bun despre de ce ai face asta, sau cum ai putea ca blogger (mai ales politic) să ajuți este scris de Ovidiu la el pe blog.

Realizarea zilei

Sunday, November 25th, 2012

A vota informat nu înseamnă a ști ce promite un politician, ci a ști dacă promisiunile sunt susținute în vreun fel de realitate și fapte.

Ești un super designer cu simț civic? Harta Politicii are nevoie de tine. România are nevoie de tine!

Thursday, November 22nd, 2012

Ajută-ne să facem paginile de informare pentru fiecare colegiu electoral să arate mai bine și munca ta va fi văzută de zeci de mii de oameni.

Un pic de context

Harta Politicii este un proiect Open Source, construit de oameni pasionați în timpul lor liber.

Alegerile se apropie. Harta este primul site care a oferit lista de candidați într-un format ușor de accesat, și are cea mai bună căutare pentru colegiul electoral din care faci parte.

În ultima săptămânâ mai mult de 6.000 de utilizatori unici au căutat colegiul din care fac parte. Numărul ăsta va crește pe măsură ce se apropie alegerile.

De aceea avem nevoie de tine!

Dezvoltatorii hărții politicii și-au atins limitele când vine vorba de design. Noi am făcut tot posibilul, dar cum totul este făcut în regim de voluntariat, avem și noi limitele noastre. 🙂

Task-ul e simplu

Ne dorim să facem un face-lift la paginile dedicate colegiilor electorale. Aici este un exemplu de astfel de pagină. Trebuie păstrat pe cât posibil look-ul actual al site-ului: alb, curat, focusat pe informație, fără înflorituri, direct și la obiect.

Un utilizator trebuie să poată vedea ușor care sunt candidații din colegiul lui, și apoi să poată vedea unde poate citi mai multe despre aceștia.

Conținutul care este acum pe paginile respective trebuie menținut, ne dorim doar o schimbare a felului în care este organizată pagina și a felului în care arată.

Deadline-ul pentru acest proiect

Mai sunt 17 zile până la alegeri. Deadline-ul este Luni, 26 Noiembrie, cinci zile de acum înainte. Ai un weekend la dispoziție și câteva zile în plus.

Orice ajutor este bun, înainte sau după alegeri.

Cum alegem dacă implementăm sau nu design-ul

Design-ul pe care îl vei propune va fi trimis pe lista de discuții și vom accepta părerea majorității.

Dacă majoritatea consideră că este o îmbunătățire, îl implementăm. Dacă nu, va rămâne doar ca un exercițiu de design.

Harta Politicii are nevoie de tine!

Atunci când ______ mă faci să simt că ______.

Thursday, November 8th, 2012

În ultima vreme mă gândesc mult de tot la relații interumane, și din motive personale, dar și pentru că îmi este extrem de util pentru a înțelege natura umană și a înțelege utilizatorii produselor pe care le construiesc.

Recent am avut o mică revelație care pe mine m-a ajutat foarte mult.

Deseori în relații avem tendința să facem presupuneri despre cealaltă parte implicată. Avem tendința să tragem concluzii, să judecăm, să decidem că felul în care se comportă celălalt, ce spune, ce face, înseamnă un anume lucru.

Și când decidem să comunicăm aceste decizii o facem acuzativ, sau în cel mai bun caz ca o afirmație despre o stare de fapt adevărată despre ceea ce simte și gândește celălalt.

Pentru că evident, în capul nostru, toată lumea se învârte în jurul nostru.

Cel mai interesant exercițiu pentru mine a fost ca în loc să trag aceste concluzii, să schimb un pic perspectiva. Să îmi dau seama că ceea ce vreau să comunic este cum mă face persoana cealaltă să mă simt, și să înțeleg dacă întradevăr asta intenționau, dacă ei trec printr-o perioadă mai ciudată, și dacă concluziile mele erau adevărate sau nu.

De aceea, în ultima vreme, în loc să trag concluzii și să fac presupuneri, încerc să introduc tot mai des în vocabularul meu fraze de genul “atunci când ______ mă faci să simt că ______”.

Pentru că de fapt asta este tot ceea ce vreau să comunic, nu să acuz, nici să judec. Vreau să îi ofer celuilalt prezumția de nevinovăție și să evit o neînțelegere, să verific dacă celălalt înțelege ce simt.

Și dacă am interpretat bine realitatea, să îl las pe celălalt să decidă dacă vrea să schimbe sau nu felul în care mă face să mă simt.

Cam așa a arătat Manhattan-ul zilele astea

Saturday, November 3rd, 2012

Coperta New York Magazine arată Manhattan-ul fără lumină. Eu stau cam în mijlocul zonei negre.

Copertă New York Magazine

Acum au reparat curentul în marea majoritate a Manhattan-ului, lucrurile încep să se întoarcă la normal încet încet, deși probabil pentru câteva zile încă vor fi dubioase, numai dacă vă gândiți la toată mâncarea care s-a stricat în frigiderele miilor de restaurante fără curent.

Caută colegiul în care trebuie să votezi

Friday, November 2nd, 2012

Una din problemele legate de alegeri este că e greu uneori să îți dau seama la ce colegiu uninominal trebuie să votezi și din care faci parte.

Cum am avut chef să lucrez la harta politicii în ultimele câteva seri, m-am gândit să implementez o căutare care să ajute oamenii să găsească informația asta.

O găsești aici http://hartapoliticii.ro/?cid=cauta_colegiu

Poți căuta după stradă, oraș, comună, sau cum te taie capul, și apoi vezi și o hartă exactă a colegiului ca să poți să îți dai seama dacă ai găsit cam ce trebuie.

Dacă vă place și vi se pare utilă, dați mai departe. Dacă ceva nu merge cum trebuie, spuneți și văd cum pot repara.