Archive for August, 2011

Dacă aș fi didactic.ro

Friday, August 26th, 2011

Dragă didactic.ro,

L-ați văzut pe tipul care pune lecții de matematică înregistrate pe http://proful-online.blogspot.com ?

Urmăriți-l. Uitați-vă la unul sau două clipuri de ale lui. Nu e nebun și deși e un pic excentric lecțiile lui au sens.

Omul are cam aceleași principii de la care a pornit și Kahn Academy, un proiect din Statele Unite care a început de la un singur om care punea explicații online pentru nepotul pe care îl pregătea la matematică (watch this TED Talk).

Între timp Kahn Academy s-a dezvoltat mult și pe lângă video au unelte sofisticate de teste și progress tracking, au început să experimenteze cu școli reale, au milioane de vizitatori, dar la bază au început de la niște video-uri online.

Dacă eu aș fi didactic.ro, n-aș pierde nici un moment și l-aș angaja pe acest profesor. Aș face o secțiune separată pe didactic.ro pentru lecțiile lui și l-aș plăti să mai producă lecții. Aș deschide platforma și aș invita pe oricare din profesorii din comunitatea didactic.ro să producă lecții filmate, de cinci-zece minute, de cât anume este nevoie pentru a acoperi un subiect anume. Unele vor fi de calitate, altele nu vor fi, dar dacă ar fi grupate pe subiect fiecare elev ar putea să își aleagă profesorul de la care înțelege mai bine.

Viitorul educației pare să stea în video-uri care îmi explică lucruri pe limba mea, pe care le pot vedea în ritmul meu și pe care le pot asculta de câte ori este nevoie.

Didactic.ro este acum într-o poziție unică de a face acest pas pentru că are o comunitate mare de profesori dedicați cărora le place să participe online și care sunt în pas cu tehnologia. Folosiți-o!

Vivi.

Cât de mult contează contextul

Thursday, August 25th, 2011

În US Kahn Academy este un proiect care a început de la un tip care posta video-uri pe net ca să explice chestii de mate de bază. Acum este pe cale să revoluționeze sistemul educațional.

În România un nene își înregistrează lecțiile de mate online. Presa îl prezintă ca un trăznit tragi-comic.

Notice the difference? 🙂

Sigur, veți spune, simplific mult lucrurile, proful ăla este bătrân și într-o stupină, Kahn este tinerel și face chestii pe calculator, au stiluri diferite, explică lucruri diferite.

Dar eu aș spune că at the end of the day sunt doar oameni care încearcă să facă ceva diferit, util și foarte asemănător și singura diferență este lumea în care fiecare dintre ei se învârt.

Sedusă și abandonată

Wednesday, August 24th, 2011

Prin Mountain View mai găsești și relicve urbane, cum ar fi clădirea asta de birouri pe care am găsit-o biciclind pe lângă un colț de autostradă. O fi de pe vremea bulei dot-com.

Wear sunscreen

Thursday, August 11th, 2011

Live in New York City once, but leave before it makes you hard. Live in Northern California once, but leave before it makes you soft.

Uneori mă mai plimb cu bicla pe care am folosit-o anul trecut la Burning Man să ajung ici și colo, pe distanțe scurte (că mai mult nu poate săraca asta biclă ruginită 🙂 ).

Când ies aici rulez relaxat pe străduțe, mă uit în jur, nu mă grăbesc, mă bucur de vremea molcomă și de briza fantastic de plăcută. Șoseaua lată și în mare parte pustie, absența prezențelor umane, toate se adună și îmi șoptesc subtil să mă calmez.

În New York mi se pare că tot timpul am un scop. Merg intens ca să ajung undeva, sunt concentrat să nu mă lovească mașinile, oamenii, bicicliștii, gropile și copacii. Și dacă aș vrea să o ard relaxat m-aș simți probabil prost că le stau în drum celor care vor să ajungă undeva.

Interesant cât de mult ne influențează locurile în care trăim.

Ce am învățat până acum

Wednesday, August 3rd, 2011

Au trecut deja câteva săptămâni de când a început aventura. Ce am învățat până acum?

  • Că la fel ca orice început, nu e ușor. Faci greșeli, ți se dau zece mii de sfaturi de nu știi pe care să îl iei mai întâi.
  • Că vremea în California este foarte bună, dar ca orice lucru bun, eventual ți se urăște cu binele.
  • Că a vorbi cu oameni din vale este priceless.
  • Că viața e prea scurtă ca să faci lucruri care nu îți plac. 🙂
  • Că a avea co-fondator este într-adevăr ca a fi într-o relație.
  • Că greul probabil că nici nu a început.