Archive for July, 2011

Toate’s vechi și noi îs toate

Friday, July 22nd, 2011

Pentru că vechiul meu aparat foto pe film era în ghizdanul pe care hoțomanii din Lisabona l-au luat atât de finuț, complet și iremediabil, mi-am luat altul. Așa de mult mi-a plăcut, că mi-am luat fix același model. 🙂

Ce o să fac în continuare

Tuesday, July 12th, 2011

Așa cum probabil ați intuit din post-ul anterior, nu o să mă duc la o altă companie pentru că (mai ales în companii deja stabilite precum Facebook) și acolo aș avea aceleași probleme de a simți că am ceva al meu și că la capătul drumului ar exista posibilitatea unei răsplate pe măsură. 🙂

În acest moment încerc să fac un startup împreună cu Radu Spineanu. Nu mă întorc în România, probabil nu o să mă mai întorc niciodată în România, și o să încercăm să vedem de ce suntem în stare pe piața de aici.

Internetul (mai ales internetul mobil) este încă imatur. Încă mai avem parte de valuri fundamentale de schimbare în felul în care interacționăm cu tehnologia. În plus, este un moment bun pentru un startup.

Fac asta pentru că simt că nu am nimic de pierdut și am numai de câștigat. Este o experiență prin care îmi permit să trec în acest moment și din care deja simt că am de învățat mult.

  • Învăț să mă obișnuiesc cu viața ca un rollercoaster. Azi ni se pare că avem o idee genială, mâine ne dăm seama că este potențial o tâmpenie, poimâine trecem mai departe.
  • Să fii pe contul tău este o experiență care simt că mă maturizează. M-am întâlnit cu cineva de la o companie de venture capital și mi-am dat seama că de data asta miza nu mai este dacă se întâmplă sau nu un proiect, dacă facem sau nu un feature. Miza este compania pe care încercăm să o construim, dacă supraviețuim sau nu, dacă ceea ce facem trăiește sau moare. Este un sentiment foarte empowering. Nu mai trăiesc într-o bulă, am ieșit în lume. 🙂
  • Învăț cum funcționează lucrurile ‘out there’. Când ești angajat ești protejat de detalii.
  • Învăț să fiu mai pozitiv. În fața la toate provocările de mai sus, când sunt doar doi co-founders, dacă nu ești pozitiv nimeni nu este pozitiv și nimeni nu îți ridică moralul.

Astea sunt doar lucrurile pe care le observ din scurtul timp pe care l-am petrecut încercând să începem aventura asta. Cine știe ce ne așteaptă în viitor. 🙂

În cel mai rău caz într-un an îmi dau seama că asta nu e de mine și mă angajez undeva. Merită aflat, alftel viața ar fi plictisitoare. Eu cred că merită să îmi cheltui o parte din economii ca să aflu asta, până la urmă pentru asta muncesc, ca să pot cheltui banii pe ceea ce mă face fericit.

Sunt genul de om care are idei și îi place să le pună în practică. Așa au apărut doizece.ro, Multiple Inboxes, Harta Publicității, Harta Politicii, Playlist-ul De Facebook. A venit momentul să văd și dacă pot pune în practică și idei care să se transforme în companii. 🙂

Tot ce vă pot spune este că în momentul de față încercăm să construim ceva legat de mobile analytics. Mai multe detalii când chiar vom lansa ceva.

De ce am plecat de la Google

Sunday, July 10th, 2011

M-am gândit mult la întrebarea asta pentru că am încercat să îmi dau seama ce ar putea fi diferit la Google ca să mă facă să stau.

Totul s-a redus la două lucruri pe care le simt. Vreau să lucrez la ceva unde să mă pot mișca repede, să am libertatea de a decide ce se întâmplă, să simt că e al meu. Și în plus, vreau ca să știu că, dacă fac ceva care are succes, există posibilitatea unei răsplate pe măsură la capătul celălalt al tunelului.

Eu simt că lucrurile astea nu mai sunt posibile acum la Google. Nu e vina nimănui, e doar o consecință inerentă a dimensiunii și succesului companiei.

Să fie clar, cred că Google este o companie fantastică. Am cunoscut oameni mult mai deștepți decât mine, lucrurile la care se lucrează sunt interesante, scara la care se lucrează este as big as it gets.

Dar pentru că scara la care se lucrează este atât de mare, este greu să ai o bucată care să simți că e a ta. Este greu să ai un impact major. Este greu să simți că contezi și greu să simți că ești de neînlocuit.

Challenge-urile nu mai sunt lucrurile noi pe care vrei să le faci, ci să faci lucruri noi la o scară atât de mare. Schimbările iau inevitabil mult timp.

Chiar dacă proiectele la care lucrez eu sunt de succes, cel mai pozitiv rezultat ar fi că aș promova. Aș câștiga un pic mai mulți bani, aș avea un pic mai mult respect, și eventual aș conduce o echipă un pic mai mare. Sună foarte bine, dar cum nu am familie, copii sau rate la casă, simt că merită să încerc ceva nou. 🙂

Astea sunt lucruri foarte personale și o repet, Google este o companie care, pentru scara la care a ajuns, este as good as it gets. Dar a venit timpul să încerc ceva nou.

De luni începe un nou episod din “Viața lui Vivi”

Thursday, July 7th, 2011

Acum 5 ani și 10 luni îmi puneam viața într-o valiză și treceam emoționat Atlanticul, hotărât să schimb lumea.

Nu voiam să vin în America, o țară de care nu îmi plăcea, dar am zis că n-am nimic de pierdut. Să lucrez la Google în New York, buricul pământului, era o ocazie pe care nu puteam să o ratez.

Vineri este ultima mea zi la Google. A venit momentul să îmi iau câmpii. Ce am făcut în ultimii cinci ani?

  • Am condus echipa care a schimbat infrastructura Google Maps ca să putem face Social Search (re-ranking of search results based on the ratings of your friends). Acum pot spune în cunoștință de cauză că schimbări la nivelul ăsta sunt echivalente cu a face reparații la un avion în zbor. 🙂
  • Am lansat “Starring” pe Google Maps, un feature folosit de milioane de oameni ca să salveze locurile unde trebuie să ajungă.
  • Am creat Multiple Inboxes care încă mai este menționat de fiecare dată când cineva dă sfaturi pentru Gmail Power Users. 🙂 Echipa GMail a dus ideea la nivelul următor cu Priority Inbox. Nu e rău deloc, un proiect făcut ca 20% să știi că este transformat de alții într-un proiect pe bune cu impact global.
  • Pentru multă vreme am fost unul din foarte puținii programatori Flash de la Google și am pus bazele suportului Actionscript în companie împreună cu alți câțiva… am scris style guides, am pus la punct infrastructura de automated testing. Eram așa de puțini care știam Flash încât, deși lucram la Google Finance, a trebuit să fac consultanță și să fac code reviews la parte din codul de la Street View. 🙂
  • Am construit chart-urile de la Google Finance care au stabilit un nou standard pentru site-urile din domeniu (Yahoo Finance, AOL Finance). Când am lansat Google Finance discuțiile mele cu oameni din New York mergeau cam așa: “La ce lucrezi? / La Google Finance. / Serios? Chart-urile sunt geniale! / Știu, eu le-am făcut.”.
  • Aceleși grafice sunt acum folosite în Google Spreadsheets, Insights For Search, Google Transparency Report, expuse pentru developeri ca parte din Google Visualization API.

Am influențat lumea cât m-au ținut puterile. Am învățat enorm, m-am maturizat. A venit timpul să las astea în urmă și să trec mai departe.

De ce plec și ce o să fac în continuare? În episodul următor. 🙂

De patru iulie

Tuesday, July 5th, 2011

Luna asta a fost probabil luna acoperișelor, că am tot ajuns la amici care dădeau petreceri pe acoperișuri unde ți se topește inima când vezi priveliștea.

Și avea dreptate Vlad, până la urmă dacă vrei să spui o poveste nu contează camera cu care faci fotografie. Pozele de mai sus sunt făcute cu iPhone-ul.