Archive for November, 2008

Foggy mood

Sunday, November 30th, 2008

Despre Euro Parlamentari

Monday, November 24th, 2008

Am adaugat la harta politicii și Euro Parlamentarii dintre Ianuarie și Decembrie 2007. Din câte înțeleg, acești parlamentari au fost un fel de euro-parlamentari temporari până s-au făcut alegeri (Eduard, mulțumesc de ajutor).

Well, cifrele lor de prezență din parlamentul româniei s-au îmbunătățit… oarecum. 🙂

Curios să văd cam cine ne-a reprezentat timp de un an în fața Europei, am făcut un grafic cu distribuția prezenței lor în parlamentul României atunci când nu au fost euro-parlamentari (în anul de când s-au întors, sau înainte să plece).

Ce am aflat? Că senatorii care au fost euro-parlamentari au prezență medie pentru Senatul României (media ptr Senat este de 44%), dar deputații sunt din coada Camerei Deputaților, majoritatea având o prezență sub 50 și chiar 40% (și media de prezență în Camera Deputaților este 66%).

Ar fi interesant de văzut care a fost prezența lor în Parlamentul European. Pariază cineva că nici acolo n-or fi fost studenți model? 🙂

Elveția, 23 Noiembrie 2008

Monday, November 24th, 2008

Harta politicii, date de la Senat: holy shit!

Monday, November 17th, 2008

Weekendul ăsta am lucrat din nou la Harta Politicii, de data asta am adăugat datele de la Senat, mult mult mai interesante decât cele de la Camera Deputaților.

Un pic de context

Senatul a început să voteze electronic din Septembrie 2007. Asta înseamnă că statisticile pe care le-am făcut sunt doar pentru ultimul an. Chiar și așa mi se par foarte relevante, un an este un sfert de mandat.

Senat.ro s-a dovedit a fi mult mai puțin prietenos pentru procesare automată. Asta s-a întâmplat și din diverse motive tehnice (site-ul este execrabil realizat), dar și din alte cauze cum ar fi nepotrivirea de nume din sistemul de vot electronic cu numele declarate ale Senatorilor (Ioan vs. Ion, prenume în plus sau în minus, nume scrise greșit).

Deasemenea senat.ro nu are înregistrări video așa că nu putem ști cât a vorbit fiecare și nici nu îi putem vedea.

Ce am aflat

Nu știam la ce să mă aștept așa că, atunci când am văzut media de prezență, am rămas cu gura căscată și m-am dus la propriu să iau o gură de aer.

Prezența medie în Senatul României, în ultimul an, a fost de 44%.

Luați o pauză. Meditați bine la numărul ăsta și întoarceți-l pe toate părțile. În medie, senatorii au fost prezenți mai puțin de jumătate la votat legi. În medie, senatorii români lucrează part-time! Peste jumătate din senatori au forst prezenți la mai puțin de jumătate din voturi.

Comparativ, prezența medie în Senatul american este de 94.8%. Și ei sunt la fel de ocupați și importanți ca și senatorii noștri, au familii, sunt președinți de partide etc.

Dacă tot am adăugat chestii, am făcut și o medie de prezență pe partide, atât în Senat cât și în Camera Deputaților.

Ce înseamnă asta

Well, eu sper ca în primul rând să ofere un pic de context celor care îl caută.

Exemplul meu favorit este acest articol în care Vadim Tudor declară

“In Senat, din cauza proastei functionari a sistemului electronic, se voteaza, de multe ori, prin ridicare de mana, asa ca votul cu cartela este total irelevant. (…) Daca eu am doar 1% prezenta la votul electronic, cum oare a depus PRM (…)”

Ceea ce articolul uită este să dea niște context, câte voturi electronice s-au ținut în ultimul an. E foarte simplu de aflat din documente ca cel de aici și de aici că în total au fost 703 de proiecte înregistrate în Senat între Septembrie 2007 și iunie 2008. Din acestea, 623 au fost votate electronic, iar asta înseamnă aproape 90% din voturi. Un ziarist ar trebui să le numere de mână aici, dar acum știm.

Acum putem spune sigur și dovedibil că ceea ce până acum doar bănuiam: declarația lui Vadim este o minciună sfruntată, iar Vadim este unul dintre senatorii cu cea mai scăzută prezență la vot, 3.8%.

În ultimul an practic Vadim nu a trecut prin Senat să voteze aproape nici o lege.

În loc de concluzie

Cred că în ultimele zile realizez de fapt cât de important este să nu credem că toată clasa politică este toată o apă și un pământ.

Asta este ceea ce politicienii corupți și leneși își doresc, pentru că în momentul în care i-ai clasificat pe toți ca hoți, orice politician cât de cât mai bun apare va fi aruncat în aceeași oală și ales pe picior de egalitate cu ceilalți. În acel moment devine ceva normal să nu se ducă să își facă datoria, devine normal să fure, și noi toți dăm din umeri, indiferenți în fața unui inevitabil imaginar.

Informați-vă. Alegeți cu cap, uitați-vă la cei de acum care n-au făcut nimic în Senat și gândiți-vă dacă vreți din nou să alegeți oameni care să nu treacă pe acolo. Duceți-vă la vot și încercați să alegeți cum puteți mai bine pe aceia pentru care există speranța că ar putea fi buni.

Ca de obicei, dacă aveți vreo sugestie, critică, părere, corectură, lăsați un comentariu.

Harta Politicii, badges

Thursday, November 13th, 2008

Scuze că postez un pic prea des. Pentru toți cei care cred că harta politicii este o idee bună, Dorin a pus o pilă la Hyperactive-ul lui Alex Visa și mi-a făcut o mică identitate vizuală… plus niște badge-uri de pus pe bloguri, site-uri, și unde credeți de cuviință.

<a href="http://www.vivi.ro/politica/"><img src="http://www.vivi.ro/politica/badge_hpol_125x60.png"/></a>

<a href="http://www.vivi.ro/politica/"><img src="http://www.vivi.ro/politica/badge_hpol_150x100.png"/></a>

Pentru bannere mai mari, aici un banner 300×250 și aici un banner 728×90.

Câteva gânduri

Thursday, November 13th, 2008

A trecut o zi de la publicarea Hărții Politicii și mă bucur mult că a reacțiile au fost majoritar pozitive, a generat interes printre bloggeri, a fost trimisă pe email, înseamnă că este utilă. 🙂

Am mai lucrat în seara asta un pic la ea, am vrut să adaug pentru fiecare candidat câte legi a propus, câte din ele au fost aprobate și câte respinse. Din păcate nu m-am hotărât cum să le prezint încât să aibă sens și să fie ușor de înțeles așa că poate le public în câteva zile.

În mod cert datele astea ar fi utile. Pe lângă deputații care în patru ani nu au fost autorii nici unei legi care să ajungă să fie votată, există și tot felul de… cazuri interesante. 🙂 De exemplu Giurgiu Mircia a înaintat în plen 56 de propuneri de lege cu autor unic din care doar una a fost aprobată. 🙂 Din toate propunerile de lege din ultimii trei ani, doar 250 au un singur autor. 🙂

Adrian Năstase și-a pus numele pe doar 6 legi, fiecare cu cel puțin 5 alți autori. Nici nu mai zic că Năstase a chiulit cam jumătate de mandat.

Anyways, mulțumesc mult tuturor bloggerilor care au scris despre asta. Toți au înțeles despre ce e vorba, mai puțin Zoso care, tabloidic, a decis că izbitor e că avem prea mulți deputați pentru așa o țară mică. 🙂 Așa că am luat și eu alte țări, să văd la ei care e raportul? Well, suntem cam la mijloc. Sunt țări cu mai mulți reprezentanți pe mia de locuitori, țări cu mai puțini. Zoso stai jos, ai nota patru. 🙂

Harta politicii din România

Wednesday, November 12th, 2008

Știți cu toții că îmi place să fac statistici. Vă dați seama că au început să mă mănânce degetele când într-o discuție de acum o săptămână cu Dorin am realizat că toate voturile Camerei Deputaților sunt online pe www.cdep.ro, publice și organizate.

Un pic de context

Camera Deputaților este una din camerele parlamentului, cealaltă este Senatul. Doar camera deputaților oferă voturile electronice, începând doar cu 2006 pentru fiecare deputat în parte în pagini de genul acesteia. În Senat încă nu se face asta, deși ar trebui să îi presăm să o facă. (update: există voturile și la Senat, sunt doar foarte greu de găsit 🙂 ).

Mai mult, pentru fiecare deputat au pagini ca asta, unde sunt informații despre deputat, când a intrat în Parlament și când și-a dat demisia, câte minute în total a luat cuvântul și înregistrări video ale fiecărei luări de cuvânt.

Ce am făcut cu datele astea

Pentru fiecare deputat în parte am calculat absenteismul la vot (pentru că știu când, ce și dacă a votat pentru fiecare lege de pe site-ul cdep). Apoi am ordonat toți deputații după absenteism și am pus toată lista aici: www.vivi.ro/politica/.

Astfel de liste există deja pentru House Of Representatives din America, analogul Camerei Deputaților de la noi. 🙂 Ca să punem lucrurile în perspectivă am adunat datele din amandouă și am făcut un grafic. Asta ca să avem un context despre ce înseamnă normalitate politică.


Un grafic ceva mai hardcore îl găsiți aici, pentru iubitorii de grafice.

În House Of Representatives sunt 447 deputați, în Camera Deputaților la noi sunt 321.

90% din deputații americani au absenteismul sub 10%, în timp ce doar 15% de la noi sunt atât de conștiincioși. Doar 2 (0.5%) deputați americani au lipsit la mai mult de jumătate din voturi și asta pentru că au decedat. La noi, 70 de deputați (20%) au tras chiulul la mai mult de jumătate din voturi și majoritatea sunt bine sănătoși.

De ce e asta important

Deputații sunt aleși acolo să ne reprezinte și să lucreze pentru țară. Îi alegem ca, de bine de rău, să muncească pentru binele nostru, sau măcar să încerce să facă asta.

În schimb o bună parte din ei sunt absenți de la serviciu după cum le vine lor. Nu e normal! 70 dintre ei au chiulit la mai mult de jumătate din voturi! Încearcă tu să te duci la servici doar o dată la două zile și spune-mi dacă merge.

Ce mi-aș dori eu de la site-ul ăsta

Peste 200 din acești deputați candidează din nou. 40 din cei 70 care au lipsit jumătate de mandat au tupeul să candideze din nou! Foarte mulți din cei care au tras chiulul la mai bine de un sfert de voturi candidează din nou. Mi-ar plăcea să revenim la normalitate.

Dacă îl găsiți util, dați-l mai departe (www.vivi.ro/politica). Există și pagini pentru fiecare candidat, o poză, unde candidează (dacă candidează în 2008), un link către wikipedia și un google search. De exemplu, pagina despre Jipa Florina Ruxandra, deputat PRM care a trecut subtil la PSD în Septembrie, absentă la 75% din voturi.

Dacă site-ul ți se pare relevant sau găsești un candidat din colegiul tău electoral, dă-l mai departe. Dă un link la prieteni, printează pagina, dă-o părinților, prietenilor, ajută-i să voteze informat.

Nu știu dacă avem optiuni bune de vot, dar cel puțin pentru candidații ăștia știm ce au făcut timp de patru ani.

Mi-ar plăcea ca jurnaliștii care citesc asta să folosească datele astea când vorbesc despre un deputat. Oferiți context. Informați oamenii despre ce aleg.

Câteva observații

Știu că unii din oamenii de acolo sunt absenți de la vot pentru că au fost sau sunt în guvern. Din păcate nu am găsit o listă cu membri guvernului în timp ca să pot scoate voturile respective din calcul (și ca să pot semnaliza cine e sau a fost din guvern). Dacă cineva poate să mă ajute cu o astfel de listă ar fi excelent.

Deasemenea, mulțumesc Irinei că m-a ajutat să fac legătura între deputați și unde candidează, lui Dorin și Orlando că m-au ascultat în timp ce băteam câmpii despre ce vreau să fac. 🙂

În loc de concluzie

Dacă aveți sugestii, comentarii, observații, greșeli de remarcat, lăsați un comentariu. Mi-ar plăcea să fac pagina asta cât mai utilă, cât mai completă și corectă.

Dacă cineva știe cum am putea face o petiție, cerere sau ceva asemănător să obligăm și Senatul să își publice voturile, ar fi foarte cool, este nevoie de transparență și Senatul este chiar mai important decât Camera Deputaților. (update: am găsit și voturile Senatului, ascunse bine 🙂 voi încerca să le adun în weekend)

[update] Dacă vreți să puneți bannere la voi pe site să susțineți proiectul, găsiți aici câteva.

Eu o să mă informez și apoi o să votez

Friday, November 7th, 2008

Dorin are un proiect simpatic, votezi.ro, pe care adună răspunsuri de la bloggeri la întrebarea “tu o să votezi? de ce / de ce nu?”.

I-am răspuns și eu, puteți să citiți aici.

Obama, you fucking rule, I love you

Wednesday, November 5th, 2008

Ăsta a fost statusul meu din seara asta. Nu știu cum se vede din România (ce citeam prin ziare este trist și jenant), însă alegerea lui Omaba în seara asta este un moment istoric pentru America.

Și nu este un moment istoric pentru că este primul președinte de culoare, al cărui nume este Barack Hussein Obama. Nu este un moment istoric pentru că Obama a reușit să devină președinte în pofida unei campanii extrem de negative a republicanilor, în pofida faptului că au încercat să îl numească socialist, terorist, radical și riscant.

Este un moment istoric pentru că, pentru prima dată în generația mea, Barack Obama este un președinte de talia lui JFK. Este un politician care inspiră, este primul politician la al cărui discurs mă uit nu cu încruntare ba dimpotrivă, mă uit cu speranță și admirație, așteptând să fiu inspirat.

Când mă uit la un discurs de-al lui Obama aștept să fiu impresionat, mișcat, emoționat, motivat și partea cu adevărat impresionantă este că Obama reușește toate astea! Nu, nu este doar spălare pe creier. Nu e doar vrăjeală. Ascultă-l! Urmărește-i un discurs, două, trei. Nu știu ce va face ca președinte, dar ca politician he’s fucking damn amazingly good și ce e cu adevărat surprinzător este că este coerent, educat, rațional și intelectual nu îmi insultă inteligența și cam tot ceea ce spune el are sens și este de bun simț. Și în pofida la toate astea, a câștigat și de-asta este un moment istoric în America.

Obama a reușit să aducă la vot un număr record de oameni care cred în el. Obama a reușit să transforme o victorie prezidențială într-un fel de sărbătoare de anul nou, unde toți oamenii inteligenți pe care îi știu au stat cu sufletul la gură, așa cum niciodată nu a interesat politica pe nimeni.

M-am urcat în metrou la 1am. La fiecare stație, cineva se urca în vagon și urla “Obaaaama!” după care tot vagonul începea să bată din mâini și picioare extatic, Obama a câștigat, binele a câștigat. Yes we can, idealuri, principii, vise. Iar când un politician naște astfel de sentimente printre oameni, când un politician naște atâtea pasiuni, speranțe și vise, ăsta înseamnă pentru mine un moment istoric.

[update] Dacă ar fi să fac o singură analogie, Obama este iPhone-ul politicienilor. Obama este pur și simplu diferit. Inspiră dragoste, irațională uneori, este pur și simplu altceva, politicianul care în sfârșit are sens și pe care atunci când îl vezi… it just feels right.

Cine mâzgălește Brooklyn Bridge?

Monday, November 3rd, 2008

Ia ghiciți voi, ce nație este autoarea singurei măzgălituri de pe ditamai namila de pod? Un pod foarte curat și fără pic de grafitti, un pod pe care trec zeci de mii de oameni în fiecare zi și până acum asta e prima măzgălitură pe care o vad.

Fir-am ai dracu’ de neam prost de dobitoci ce suntem, că altceva ce să mai zic? Da’ măcar a scris cu diacritice, nu? Ptiu să nu te deochi! 🙂