Archive for May, 2008

Subway wisdom

Wednesday, May 28th, 2008

Am vazut reclama asta in metrou si mi-a placut foarte tare ce zice. Chiar daca am uitat la ce era, citatul mi-a ramas in minte, asa ca l-am cautat pe net:

“There are roughly three New Yorks. There is, first, the New York of the man or woman who was born here, who takes the city for granted and accepts its size and its turbulence as natural and inevitable. Second, there is the New York of the commuter โ€” the city that is devoured by locusts each day and spat out each night. Third, there is the New York of the person who was born somewhere else and came to New York in quest of something. […] Commuters give the city its tidal restlessness; natives give it solidity and continuity; but the settlers give it passion.”

–E.B. White, Here is New York

Apus de soare in padurea de zgarie nori

Thursday, May 22nd, 2008

Noroc ca sunt strazile drepte si lungi, altfel nici macar crapatura asta de apus de soare nu s-ar vedea. ๐Ÿ™‚

Afaceri, made in Romania

Sunday, May 18th, 2008

In ultima vreme ma enerveaza din ce in ce mai des cand vreau sa fac orice fel de business cu Romania.

Cel mai recent exemplu, fotoprint.ro. Vreau sa tiparesc niste fotografii digitale si mi se cere CNP-ul ca si camp obligatoriu. Mi se pare absurd sa fac asta, asa ca incerc sa vorbesc cu ei. Previzibil, discutia merge cam asa:

Eu: As vrea as comand ceva, dar nu vreau sa introduc CNP.
Fp: Asa e legea in Romania.
Eu: Care lege? Nici un alt magazin online nu cere asa ceva.
Fp: Programul nu e facut de noi, fotoprint este doar distribuitor. Contactati pe cei care au facut programul.
Eu: Deci nu vreti sa incercati sa reparati problema si preferati sa ma pierdeti ca si client?
Fp: Cu aceasta problema trebuie sa contactati Ministerul de Finante.

Ca de obicei, am ajuns sa incerc sa explic problema cat se poate de direct si de clar

Eu: Chiar vreau sa comand de la voi. Vreau sa va dau bani! Puteti sa ma ajutati sa va dau bani?
Fp: Cum va putem ajuta?
Eu: Sa eliminati necesitatea CNP.
Fp: O sa transmit mesajul celor competenti.

Am inceput sa recunosc toate fazele acestor discutii si previzibilitatea lor ma ingrijoreaza.

Desi de fiecare data eu sunt cel care vreau sa cheltui bani, rareori sunt ajutat sa fac asta. Problemele sunt intotdeauna vina altcuiva.

Solutii simple nu exista niciodata. Solutii alternative nici atat. Clientul are rareori dreptate si in astfel de conversatii, nici macar nu apare ideea de a ma convinge in vreun fel sa le dau totusi bani.

Daca ar fi vorba de orice altceva decat bani as putea intelege absenta motivatiei. Dar banii ar trebui sa stea la baza societatii de consum. Banii se transfera direct in calitate mai buna a vietii, ar trebui sa fie motivatia cea mai directa si nu pot sa pricep cum, chiar si in fata unei probleme atat de simple, reactia corecta intarzie sa apara. Foarte frustrant.

Intr-o noapte cu ploaie

Saturday, May 17th, 2008

50 de servere vs. 10.000

Wednesday, May 14th, 2008

Citeam la Orlando o discutie pornita un articol care spune ca Microsoft urmeaza sa puna 300.000 de servere intr-un datacenter in Chicago si ca in acest moment adauga aproximativ 10.000 de servere pe luna.

Discutia (care se invarte in jurul a 20-50 de servere ๐Ÿ™‚ ) m-a facut sa ma intreb cati se gandesc ca numarul in sine nu este neaparat relevant si ca la o scara atat de mare apar niste probleme deloc triviale unde nu este suficient sa ‘cumperi mai multe servere‘.

De exemplu, daca durata de viata a unui hard disk este de 5 ani (sa zicem 2000 de zile), asta inseamna ca la 10.000 de servere, in medie, vor ceda 5 hard disk-uri in fiecare zi. Acestea trebuiesc detectate, datele de pe ele trebuiesc mutate automat, joburile de pe masinile respective mutate automat in alta parte, etc.

Iti trebuie un sistem de management care sa stie sa instaleze, actualizeze, lanseze joburi, opreasca joburi cand lucrurile nu merg cum trebuie, sa monitorizeze, sa raporteze si asa mai departe. Toate astea in contextul in care topologia retelei nu mai este triviala si nu ai viteza de transfer de 100Mb intre oricare doua servere, iar in acelasi timp aceeasi infrastructura trebuie sa si functioneze pentru utilizatorii reali.

Cred ca tot ceea ce incerc sa spun este ca, de la un anumit numar in sus, dimensiunea devine o problema si nu o solutie daca nu ai tehnica potrivita. ๐Ÿ™‚

Traducere din Romana in Engleza (si invers)

Thursday, May 8th, 2008

Google Translate a adaugat si Romana la lista de limbi pentru care face traduceri. Mi se pare foarte misto ca se intampla asta, in sfarsit prietenii mei de aici pot sa inteleaga si ei ce tot scriu eu pe blog. ๐Ÿ™‚

In plus, automatic machine translation este si o sursa interminabila de amuzament si de exprimari funny. ๐Ÿ™‚ Atat de funny incat imi vine sa imi recitesc blogul, tradus in engleza.

O prietena ma intreba cand anume traducerile de acolo vor deveni mai bune. Well, probabil se vor imbunatati in masura in care cercetarea in domeniu va evolua, problema traducerii automate este departe de a fi o problema usoara sau macar o problema rezolvata. Uite ce zice wikipedia despre subiectul asta:

Relying exclusively on machine translation ignores that communication in human language is context-embedded, and that it takes a human to adequately comprehend the context of the original text. Even purely human-generated translations are prone to error. Therefore, to ensure that a machine-generated translation will be of publishable quality and useful to a human, it must be reviewed and edited by a human.

Si uite ce zice si Google despre asta:

We’re constantly working on it. Even today’s most sophisticated software, however, doesn’t approach the fluency of a native speaker or possess the skill of a professional translator. Automatic translation is very difficult, as the meaning of words depends on the context in which they’re used. While we are working on the problem, it may be some time before anyone can offer a quick and seamless translation experience. In the interim, we hope you find the service we provide useful for most purposes.

De ce este Machine Translation utila chiar si in forma asta funny?
Pentru ca acum mama poate sa citeasca pagina despre Pink Floyd de pe wikipedia fara sa aiba nevoie de cineva care sa stie engleza, si asta este un lucru care mie mi se pare foarte tare.

Viziune, entuziasm si ceva in care sa crezi

Wednesday, May 7th, 2008

Discutia recenta despre Neogen si strategia lor etern schimbatoare m-a facut sa ma gandesc din nou la viziuni si entuziasm.

De ce ai nevoie de o misiune clara si stabila? De ce ai nevoie de un leader cu viziune? Cat de mult conteaza pentru un proiect/companie/persoana sa stie unde vrea sa ajunga pe termen lung si de ce?

Si probabil cea mai importanta intrebare, este ok sa vrei sa te multumesti cu putin, sau iti trebuie o misiune in care sa vrei sa schimbi lumea si sa simti ca faci lucruri care nu s-au mai facut pana acum?

Mi se pare important sa vrei sa tintesti sus si departe. Mi se pare important pentru ca iti da entuziasm si o lumina la capatul tunelului intr-un fel aparte.

Sa stii ceea ce vrei sa realizezi si sa ai o misiune in care crezi cu tot sufletul te ajuta ca, atunci cand termini un pas (lansezi un feature, termini o etapa), sa fii entuziasmat ca incepi sa lucrezi la urmatoarul pas. Te ajuta sa muncesti cu pofta, sa iti placa ceea ce faci, te ajuta sa ai pasiune. Si atunci cand faci lucruri cu pasiune intotdeauna vor iesi mai bine.

Un desen mai vechi de pe Gaping Void rezuma asta probabil mai bine decat mine: The market for something to believe in is infinite (un articol care merita citit – de mai multe ori).

Gaping Void

Harold and Kumar escape from Guantanamo Bay

Friday, May 2nd, 2008

Azi am vazut Harold and Kumar escape from Guantanamo Bay cu niste prieteni. Stiam ca este genul de comedie proasta si fara pretentii, dar nu despre asta vreau sa scriu.

Este cred pentru prima oara cand un film ma deranjeaza prin mesajul pe care il transmite.

Am simtit ca filmul trivializeaza situatia de la Guantanamo Bay. Mi se pare ca exista pericolul sa o faca intr-un fel acceptabila si mai usor de trecut cu vederea in ochii celor care n-au auzit despre Guantanamo, sau au auzit doar in trecere despre ‘simulated drownings‘.

Pe de alta parte, poate filmul face bine pentru ca se aude mai mult despre Guantanamo, poate in felul asta mai multi oameni vor deveni interesati despre ce s-a intamplat cu adevarat.

Sunt foarte indecis intre cele doua si sunt frustrat ca nu cunosc sociologie sau marketing suficient de bine incat sa inteleg care va fi efectul filmului asupra publicului. Sa imi para bine, sau sa ma enervez? ๐Ÿ™‚

Vesti bune pentru Flash

Thursday, May 1st, 2008

De multe ori cand intrebi ‘programatorii adevarati’ (a se citi Linux Open Source obsessed ๐Ÿ™‚ ) despre Flash si de ce nu il prefera iti vor spune ‘pentru ca este proprietar, nu poti sa faci ce vrei tu cu el, etc’.

Astazi Adobe a anuntat deschiderea formatului swf, o veste buna pentru comunitatea Flash si pentru platforma in general.

Wadhwani said the Open Screen project has five basic elements. Adobe will remove license restriction on the .swf file format. “It is published already, but in order to view it you have to say you will not create a competing player,” said Wadhwani. “We’re lifting that restriction. People have been worried about vendor lock-in. This will remove that obstacle, and concern.”

Deasemenea Adobe va renunta la taxele pentru telefoane mobile, intelegand in sfarsit ca this is the only way to go.

Adobe will also remove licensing fees for embedding Flash Player on devices. The software has always been a free download for PC users. But Adobe has charged for embedding on devices. Those charges will disappear with the next release of the software.