Archive for November, 2006

American College vs. Politehnica Bucuresti

Thursday, November 30th, 2006

M-am vazut de multe ori nevoit sa raspund la intrebarea cum e mai bine, sa faci o facultate in afara, sau in Romania? Conteaza pe care din ele le faci? Cum e mai bine? Meditez de multe ori la asta si tocmai mi-am dat seama de o diferenta pe care toata lumea pare sa o ignore: prietenii.

Pe de o parte, in Romania, datorita felului in care este gandit sistemul de invatamant, cei mai buni prieteni ai nostri sunt colegii de grupa sau colegii de serie. Ei sunt cei cu care petreci cel mai mult timp, cei cu care copiezi la examene, cei care te ajuta cu teme. Ei sunt cei cu care faci seminarii si laboratoare impreuna, pe care ii cunosti in pauze si cu care incerci sa intelegi tampeniile spuse de laborant. Ai nevoie de ei ca sa supravietuiesti sistemului roman de invatamant. Ai nevoie de ei ca sa treci peste materiile imposibile, plictisitoare si predate uneori de profesori care nu stiu sa le predea. Cu ei te duci la Sighisoara sau la mare in vacanta, cu ei chiulesti de la cursuri ca sa te duci la munte.

Si pentru ca imparti atatea nevoi cu ei, iti devin prietenii cei mai buni, cei pe care simti ca te poti baza la bine si la rau, cei care ti-au dovedit si carora le-ai dovedit afectiunea.

De cealalta parte, in America sau in alte universitati, iti alegi cursurile. Sistemul intrasigent si incoruptibil promoveaza individualitatea, trebuie sa faci totul singur, sa te descurci, cel mult sa te sfatuiesti cu altii (dar de preferat cu laborantul). Copierea se sanctioneaza cu excludere, atat la teme cat si la examene. Colegii se schimba de la semestru la semestru sau chiar de la curs la curs. Viata individualista incepe mult mai devreme pentru ca, dintr-o data, esti fortat sa te descurci singur, sa inveti singur, sa traiesti singur.

Prietenii pe care ti-i faci in universitatile americane sunt colegii de camin. Cei de pe acelasi etaj cu tine, care dau petreceri. Cu ei imparti mai putine necazuri si poate chiar nu aveti interese comune. Iti sunt mai putin apropiati pentru ca nu ei sunt cei carora le dai parazapezile atunci cand va duceti nepregatiti in Bucegi. Nu ei sunt cei pe care ii ajuti facandu-le rost de teme copiate de la studentii din ani mai mari. Nu mituiti impreuna pe administratora de camin si nici nu va duceti impreuna la 6am sa ocupati locurile ‘bune’ in sala de examen. ๐Ÿ™‚

Ganditi-va bine la voi, la prietenii vostri, la prietenii prietenilor vostri. Ganditi-va ce anume va leaga de ei, cand v-ati imprietenit, care este prima voastra amintire impreuna. Daca nu sunt colegi de facultate, atunci inseamna ca probabil sunt colegi de liceu sau ca ati facut facultatea in strainatate. ๐Ÿ™‚

Shades of blue

Saturday, November 25th, 2006

Mi-am dat seama de ce sunt atat de fascinat de Van Gogh.
Si el era obsedat de culori! ๐Ÿ™‚

Tara cantoanelor, lalelelor, sexului sau a ierbii?

Thursday, November 23rd, 2006

Am ajuns si in Amsterdam. Oras plin de case care imi aduc aminte de cladirile inguste si inghesuite din Manhattan doar ca astea de aici sunt mai diverse si cu ferestre foarte mari.

Iarba in aproape toate cafenelele, un district rosu unde pe langa prostituatele din vitrina gasesti sex shop-uri pentru toate gusturile si live porn shows pentru toate orientarile. Inca ma mai gandesc de ce astfel de lucruri care in alte tari distrug educatia, viata si tineretile copiilor sunt atat de deschise in Amsterdam si tineretul de acolo pare sa fie ok. O fi doar pentru turisti? ๐Ÿ™‚ Au tinerii olandezi caracterul mai puternic? Sunt ei mai maturi? Mai putin influentabili si mai capabili de a isi lua propriile decizii?

1001 de nopti in Central Park

Sunday, November 19th, 2006

Poate postez prea multe poze, dar am descoperit din nou bucuria de a ma juca cu aparatul meu foto. ๐Ÿ™‚

Cheat on New York

Friday, November 17th, 2006

Imi place mult de tot reclama asta pe care o vad in metrou de la o vreme.

Imi place foarte mult cum printr-o singura propozitie se pozitioneaza atat de elegant si spune atat de multe lucruri. Probabil o remarc si ma impresioneaza pentru ca imi place orasul mult de tot. ๐Ÿ™‚ Dar cred ca am mai spus asta pana acum de prea multe ori. ๐Ÿ™‚

Culori de toamna in East Village

Wednesday, November 15th, 2006

M-am mutat in East Village. Adio zgarienori si blocuri fara personalitate, say hello to the hipster neighbourhood. ๐Ÿ™‚

O zona colorata si simpatica, cu un aer aparte. Imi place. Tase, I know you’ll hate me. ๐Ÿ™‚

Ce ma intriga in ultima vreme

Saturday, November 11th, 2006

Citesc recent ca un tip care si-a aruncat pisica pe geam va fi ar putea fi condamnat cu pana la patru ani inchisoare. Uhm, ati citit corect, este ilegal in America sa iti ranesti pisica, faci inchisoare. Inchisoare, pentru o pisica!

The cat had a broken right leg and injuries to her jaw. Seven screws and a metal plate were required to allow her to walk again

In acelasi timp, este legal ca adaposturile de animale sa eutanasieze pisicile care nu isi gasesc stapanin. E ok sa omori pisici cat timp o faci cu grija, insa nu e ok sa le arunci pe fereastra. ๐Ÿ™‚ E ok sa omori vaci la scara industriala, este ok sa vanezi animale cat timp ai permis, este ok sa calaresti tauri la rodeo impotriva vointei lor. Dar daca dai cu piciorul intr-un caine, te-ai ars. ๐Ÿ™‚ Veeery niiice.

Five out of ten dogs in shelters and seven out of ten cats in shelters are destroyed simply because there is no one to adopt them – from here

Faze de genul asta ma pun pe ganduri. Eu am fost crescut la tzara, unde animalele isi aveau locul lor, unde pisicile sunt date afara din casa noaptea si cainele sta in lant pentru ca altfel musca. Si-acum iata-ma’s in New York, unde exista asociatii pentru protectia animalelor, unde oamenii isi duc cainii si pisicile sa li se faca operatii complicate, unde oameni intra la inchisoare pentru ca fac rau animalelor.

Cu toate astea, n-am mai gasit pe nimeni care sa fie intrigat de ideea ca tipul ala face inchisoare. Is there something wrong with me? Nu sustin ca e ok sa iti maltratezi pisica, dar totusi, sa faci inchisoare pentru ca ai aruncat-o pe geam cand erai nervos?

The Sunshine Play, in Green Hours

Wednesday, November 8th, 2006

The sunshine play

In seara asta am vazut Sunshine Play, din GreenHours. Fara sa ajung in GreenHours, fara nici macar sa fiu in Bucuresti. O piesa cu trei necunoscuti pe un acoperis, mici drame si mici comedii.

A venit in NY, intr-un bar din East Village. Am aflat de ea din intamplare, culegand un afis la o piesa intr-un teatru off-brodway, pe numele lui PS122, un fel de ArCub al New York-ului (cred, desi n-am fost niciodata in ArCub ๐Ÿ™‚ ).

Au venit putini oameni, majoritatea romani. Poate ca nu s-a auzit de piesa, poate o fi fost din cauza ca era in una din zilele saptamanii sau poate ca nu atata lume de aici gusta teatrul alternativ romanesc intr-o marti seara la ore tarzii.

Mi-a placut. Mi-au placut actorii, i-am simtit romani chiar daca jucau in engleza. A fost ceva in felul lor de a vorbi, in felul lor de a se misca, in priviri si in atitudini pe care l-am simtit natural, pe care l-am putut intelege si de care am putut sa ma simt aproape. A fost ceva in aerul lor, in accent, care m-a facut sa aud limba romana din spatele frazelor in engleza, sa le simt gandurile, sa ma pot identifica in ei.

Am plecat prin ploaie, cu dorinte nelamurite de a mai vedea filme romanesti si de a ma duce in Club A la un concert Urma, de a mai vedea o data Bitter Sauce si de a mai sta putin de vorba cu Carmen Vidu. A fost ceva care m-a atras, care m-a facut sa imi placa piesa asta mai mult decat piesele jucate de actori ne-romani si pe care simt ca imi va fi greu sa il gasesc in alte parti.

More trafic.ro goodness :-)

Sunday, November 5th, 2006

Plecand de la o idee de-a mea mai veche in care luam trafic.ro la puricat, Filip a facut niste statistici destul de simpatice, numarand care sunt cuvintele cheie cele mai cautate pe internetul romanesc (monitorizat de trafic.ro).

La inceput a centralizat si a facut un top al cuvintelor cheie. Si-apoi a facut si un mic script care iti spune, dupa parerea trafic.ro, care sunt site-urile care primesc cele mai multe click-uri atunci cand cauti un anume cuvant cheie.

Nice job, Filip.

Totally geeky trafic.ro crawling

Thursday, November 2nd, 2006

Daca nu folosesti un NewsReader si nu te intereseaza trafic.ro, poti sa nu mai citesti. Daca insa iti place sa te uiti des la statisticile site-ului tau (sau al concurentei), s-ar putea sa te intereseze. ๐Ÿ™‚

Revenind, in sfarsit enervat de reclamele prea multe de pe trafic.ro (mai ales de una noua cu sunet si cu video) am facut urmatoarea chestie:
Un script care imi da un feed RSS cu cele cateva informatii care ma intereseaza despre vivi.ro din trafic.ro, si anume

  • numarul de vizitatori pe ultimele 24 de ore si pe ultimele 7 zile
  • cei mai recenti reffereri care nu sunt motoare de cautare
  • cele mai recente cautari

Am pus astea intr-un entry RSS, am pus URL-ul in readerul meu de news si voila, am rezumatul care ma intereseaza la mine in news fara sa ma mai duc la ei pe site decat cand vreau mai multe.

Chiar daca n-ai inteles tot ce am spus eu mai sus ๐Ÿ™‚ , tot ce trebuie sa faci este sa bagi urmatorul URL in news readerul preferat (may it be Google Reader, Bloglines, NetNewsWire or whatever):

si sa inlocuiesti ‘viviro’ cu id-ul din trafic al site-ului pe care il urmaresti (de exemplu ‘softnewsro‘ pentru softpedia, ‘neogenro‘ pentru neogen, etc). Daca ai news reader si vrei sa urmaresti trafic.ro, probabil ca stii deja sa faci asta, daca nu, let me know.

Simplu, geeky si foarte util. Si daca ai idei sau feedback despre cum as putea modifica asta ca sa fie util si altora, let me know.

[update] Cum sa afli ID-ul de trafic.ro al unui site?
1. Te duci in pagina site-ului pe care vrei sa il urmaresti.
2. Te duci cu mouse-ul peste iconita trafic.ro.
3. Te uiti in bara de status a browserului tau si acolo vei vedea ID-ul, cel de la sfarsitul URL-ului, acolo unde arata sageata rosie in imaginea de mai jos. In exemplul din imagine, id-ul este “viviro”.

TraficRoId