Archive for September, 2006

New York City, again

Saturday, September 30th, 2006

Din nou o poza noaptea si de sus. De data asta, de pe Rockefeller Center (ala cu patinoarul din filme, are si un observator la etajul 70).

Rockefeller Center

De ce este Empire State rosu/rosu/alb? Si eu am fost curios, am cautat, si am dat de pagina asta. Este Pulaski Day (giggles ๐Ÿ™‚ ) curand si Empire State se coloreaza tematic de cate ori are ocazia.

Zilele francofoniei?

Friday, September 29th, 2006

Mi-a placut mult clipul asta, zilele francofoniei or something cu Gavrila & Asociatii. Cineva care stie franceza bine sa ne spuna si noua, aia zic acolo ce cred eu ca ar zice pe romaneste? ๐Ÿ™‚

Via Dragos Tuta.

Despre Doizece si viitorul nesigur

Friday, September 29th, 2006

Acum un an am vandut doizece. Am avut doua oferte, una de la Netbridge si una de la Neogen. Din diverse motive, doizece a devenit doizece.neogen.ro.

Recent mi-am amintit de unul din argumentele de pe atunci ale lui Orlando. “Neogen nu vor sa aiba grija de doizece ci vor doar utilizatorii de pe site, pe cand la Netbridge doizece ar avea o soarta mult mai buna”, spunea el. Eram atasati de site, ne doream sa aiba un viitor, ne doream ca proiectul nostru sa supravietuiasca si utilizatorii pentru care am facut atatea sa fie fericiti.

Acum Orlando a plecat de la Netbridge si impreuna cu el au plecat si majoritatea inginerilor buni de acolo. Ce s-ar fi intamplat cu doizece in momentul asta? Ar fi avut acelasi viitor sumbru pe care acum il au celelalte proprietati ale lor. In criza de programatori si de lideri, cu mare parte din echipa plecata, cu Boom.ro in declin, Netbridge este in fata unui challange care foarte probabil ii depaseste.

Argumentul lui Orlando era egal cu zero, nici nu vreau sa ma gandesc daca el era constient sau nu. ๐Ÿ™‚

Uite asa imi dau eu seama cat de nesigur este viitorul. Ne este greu sa il controlam chiar si pe al nostru. Ne-am dori sa stim unde vom fi peste un an, doi sau cinci dar de multe ori ne este imposibil sa facem previziuni corecte.

Si-atunci, cum sa ai pretentia ca poti prezice viitorul altora? Companiile se schimba, oamenii vin si pleaca, lumea se schimba. Tot ce avem este prezentul si credinta ca putem intui viitorul.

Acum un an impreuna cu Irina am intors pe toate partile problema, ingrijorati de viitorul doizece. Acum nu cred ca as mai face acelasi lucru.

Ganduri la ore tarzii

Monday, September 25th, 2006

Manhattan Sky

Acum cinci ani, intr-o noapte friguroasa de iarna, eram la cabana Omu si remarcam probabil cel mai instelat si frumos cer de noapte pe care l-am vazut vreodata. Frigul si zapada il faceau sa para si mai ascutit decat era. In noaptea asta, in Manhattan, pot sa numar pe degete cele cateva stele care se vad din oras, cu luna cu tot, iar caldura comoda de toamna le fac sa para aproape inexistente.

Daca cineva mi-ar fi spus atunci unde voi fi peste 5 ani l-as fi privit cu mult scepticism. Ma intreb daca peste cinci ani imi voi aminti de momentul asta si voi gandi acelasi gand. Sper ca da.

Ce bine ca nu stim ce ne rezerva viitorul.

Proiectele fara oameni talentati sunt ca barcile fara panze

Saturday, September 23rd, 2006

Weblog.ro. Majoritatea bloggerilor au auzit de el, foarte putini il folosesc activ. Nu-mi spuneti ca are 10.000 de utilizatori, pentru ca o sa va rog sa mi-i aratati pe bloggerii activi si populari care scriu acolo si o sa dati din colt in colt. Pentru ca nu sunt.

Doar 10% din bloggerii romani activi sunt pe weblog, 30% sunt pe Blogger si 40% au wordpress (asa spune robloggerssurvey). Weblog este around de patru sau cinci ani si cu toate astea, majoritatea blogurilor bune sunt fie pe domenii proprii fie pe blogger.com.

Eu nu pot sa nu ma intreb de ce oare un proiect atat de simplu (sa faci o platforma de blogging nu e rocket science), pornit atat de demult, primul pe o piata pe care mult timp n-a mai existat alta platforma locala, n-a reusit sa se impuna? Nu e ca si cum n-ar fi avut ocazia, multi bloggeri au inceput acolo pentru ca nu stiau de unde sa inceapa, doar ca s-au enervat repede si s-au mutat la ‘solutii mai serioase’.

Foarte multi oameni spun despre Antonio Eram ca este un vizionar, ca el a fost tatal blogurilor. Antonio se alinta de fiecare data refuzand cu modestie. I simply don’t get it. In afara de faptul ca exista, weblog.ro nu are nici un merit. Nu este facut cu cap, sau cu grija pentru cei care il folosesc, nu e nici macar original.

Pentru mine, weblog este un exemplu de proiect care esueaza pentru ca ii lipseste pasiunea, un lucru care ma framanta din ce in ce mai des in ultima vreme. Imi dau seama din ce in ce mai des ca pasiunea pentru un anume proiect si dedicatia celor care lucreaza la el si cred in el este, in unele cazuri, mult mai importanta decat i se acorda credit.

Sa faci un proiect de care iti pasa cu adevarat este ca atunci cand ai o prietena pe care o iubesti. Ai grija de ea, iti pasa, iti doresti sa faceti numai lucruri frumoase impreuna, alegi cei mai frumosi trandafiri pentru ca vrei cu adevarat sa fie fericita. Daca nu o iubesti, gestul conteaza, fericirea ei nu mai este pe primul loc, relatia merge dar si daca nu merge, n-ar fi o tragedie.

Ar fi putut weblog sa detina acum 60% din piata romaneasca de blogging?
Eu cred ca da. Cu conditia sa fi avut omul potrivit ca project leader.

Cum sa te distrezi cu trafic.ro

Thursday, September 21st, 2006

Uitandu-ma ca Neogen a ales sa revina in trafic.ro (ca sa isi arate muschii), mi-am adus aminte din nou de cat de mult fun poti avea analizand informatiile oferite de trafic.ro. ๐Ÿ™‚

Uite, de exemplu, un experiment pe care l-am facut acum o vreme. Sa zicem ca luam cele mai vizitate 1010 site-uri din trafic.ro si ne uitam la ultimele 20 de cautari care au adus vizitatori pe aceste site-uri. Am putea sa consideram cautarile astea un esantion aleator de cautari care duc vizitatorul pe un site romanesc.

Le punem pe toate cap la cap, ne uitam la sursa acestor cautari si vedem cat de multe au venit din Google, cate din Yahoo si asa mai departe. Extrapoland, putem afirma ca asta ar fi cota din cautari detinuta de fiecare din motoarele de cautare in Romania (mai ales pentru ca trafic.ro acopera o gama atat de larga de site-uri si mica noastra statistica nu e afectata de optimizare agresiva pentru un anume motor de cautare).

Rezultatele sunt destul de interesante:

  • Google: 93.9 %
  • Yahoo: 4.52 %
  • MSN: 1.23 %
  • others: 0.34 %

… mai ales daca ne gandim la cotele din cautari pe care le au Google, Yahoo si MSN pe piata din US. Mai pot fi facute si alte statistici interesante, cum ar fi impartirea exacta pe domenii, nu doar unificate, si uite cam care sunt procentele cele mai importante:

  • www.google.ro: 74.22%
  • www.google.com: 11.45%
  • search.yahoo.com: 3.94%
  • www.google.de: 1.11%
  • www.google.it: 1.04%

Din punctul meu de vedere, trafic.ro este o resursa foarte interesanta pentru cei interesati de statistici. Unele probabil inutile (cum ar fi procentul exact de utilizatori care inca mai folosesc 800×600 si ce site-uri tind ei sa viziteze) si unele probabil mai interesante (cum ar fi cele mai cautate cuvinte care duc la site-uri romanesti).

Unele analize ar putea fi interesante pentru cei care urmaresc site-urile cu potential. Este imposibil sa te uiti manual la primele 1000 de site-uri din .ro, asa ca poti face un script care sa iti spuna care sunt acele site-uri care au crescut constant in ultimele 12 luni cu mai mult de 20% pe luna (how does that sound, Orlando, interested ๐Ÿ™‚ )?

Ba chiar unii ar putea gandi un sistem complex de monitorizare a pietei de publicitate din .ro pornind de la trafic.ro. A, stai, deja am facut asta. ๐Ÿ™‚ Initiativa, idei, o zi libera si poti scoate cam orice statistica iti trece prin cap. ๐Ÿ™‚ Si daca cineva chiar face vreo statistica, let me know, sunt curios.

p.s. Nu in ultimul rand, nu uitati ca acesta este blogul meu personal si parerile exprimate aici nu au nici o legatura cu angajatorul meu. Cifrele de mai sus sunt cifre obtinute prin analizarea trafic.ro si in nici un alt fel.

Intrebare de 100 de puncte

Sunday, September 17th, 2006

Blocuri

Aveti vreo indoiala asupra orasului in care a fost facut aceasta poza? ๐Ÿ™‚

FlashForward Austin wrap-up thoughts

Friday, September 15th, 2006

FlashForward

Flash Forward in Austin is over.

The conference was ok but I couldn’t say I am super excited about it. I met some nice people, but then again, also met some very full of themselfs speakers too. ๐Ÿ™‚

And because there were a lot of young speakears, it made me wonder if maybe Flash has the developers it deserves. ๐Ÿ™‚ I can see Actionscript being like the snowboarding of programming languages, where as Java is like skiing, C++ hardcore skydiving without a parachute and LISP some sort of golfing. You can do really neat tricks on a snowboard, but how come the Olympiads are won only by 17 year olds? ๐Ÿ™‚

On the upside, I went to some really inspiring presentations like the one from Hillman Curtis about how he is doing video now. There has been some nice stuff about Apollo and the vision of the Adobe guys on it (though it’s pretty alpha and they didn’t sort out some of the details).

There was a nice session on how the garbage collection in AS3 works and how easy it would be to skrew things up with memory leaks. While he had good points and recommendations about using weak references, I have doubts about his need for using weak pointers *everywhere*. ๐Ÿ™‚ I mean… listeners, hash maps, caches, okay. But everywhere?

On the downside, there were a few sessions that really made me angry. One, about Flash controlling the browser, where the speaker was recommending that you embed Javascript code inside the Actionscript code. Just keep it there as a string and then do a getURL(‘javascript: eval(str)’); on it, he was saying. This is so wrong from so many points of view that I just got up and left.

Another talk that dissapointed was the guy from Yahoo that was supposed to talk about AS2 to AS3 migration. Instead, he presented the Yahoo Maps API written in AS3, talked about all the things you can do with it and advertised Yahoo flash-related jobs in the end. That was just plain wrong.

All in all, it was nice being there, though it will probably be my first and last year at FlashForward.

Taking the airplane to Texas

Wednesday, September 13th, 2006

Airplane to Texar

Si daca tot suntem la categoria foto, cateva zile la Roma si poze din Elvetia (doar pentru cei interesati de pozele mele de vacanta ๐Ÿ™‚ ).

Flash Forward Austin 2006

Tuesday, September 12th, 2006

Flash Forward Austin

So i’m here. Flash Forward Conference, 2006. O editie aniversara, Flash a implinit 10 ani anul asta si ce e drept, s-a dezvoltat si s-a schimbat mult pe parcurs.

Prezentarea la care sunt acum vorbeste despre Apollo care vrea sa ofere un framework si un runtime pentru aplicatii care ruleaza la fel pe orice OS si orice masina. Scrii o singura data si distribui anywhere. Suna cunoscut? ๐Ÿ™‚

Bineinteles, vor sa reuseasca acolo unde Java nu a reusit acum 10 ani. O idee interesanta, ramane de vazut daca vor reusi sa reinventeze acest concept si sa repare punctele acolo unde Java a gresit. Fostii entuziasti Java (chiar asa, mai e cineva care crede ca Java mai poate produce desktop applications? ๐Ÿ™‚ ) vor urmari probabil cu scepticism evolutia Apollo. We’ll see.

Asa ca pentru cateva zile probabil ca voi posta ceva mai… development related. ๐Ÿ™‚ Cheers from Austin, Texas.

[update] Am intrebat de ce crede prezentatorul ca vor reusi unde Java nu a reusit. Raspunsul lui a fost ca, atunci cand Java a aparut nu a existat o nevoie din piata care intr-adevar sa caute un raspuns.

Ideea a fost si este foarte buna, dar nimeni nu simtea nevoia asta. Ei cred ca in acest moment nevoia exista. Out there sunt toate aceste aplicatii-web care apar si care au succes pentru ca ruleaza in orice browser, pe orice masina, la fel. Mizeaza pe faptul ca dezvoltatorii acestor aplicatii vor vrea sa le mute pe desktop unde sa mearga mai repede si sa scape de limitarile browserelor.

Eu unul sunt inca sceptic. Multe lucruri trebuie sa se intample asa cum trebuie ca viziunea asta sa functioneze and you never know daca chiar or sa se intample asa cum trebuie.

[update2] un sumar al prezentarii Adobe de dimineata si niste link-uri utile pe blogul conferintei.