Archive for January, 2006

CEO blogging advice

Tuesday, January 31st, 2006

Oameni in toata firea din Romania (a se citi manageri de firme sau intreprinzatori) au inceput sa aiba sau aveau mai demult blog. Vlad Stan (manager Vodanet), Antonio Eram (weblog.ro, proprietate Netbridge), Radu Ionescu (manager Kinecto), Stefan Liute (partener Grapefruit), Dragos Dehelean (organizator Internetics), Madalin Matica (DotCommerce.ro) sunt doar unii dintre ei, iar cel mai nou este Orlando Nicoara (manager Netbridge).

Dintre toate insa, imi face placere sa il citesc doar pe al lui Radu Ionescu si pe al lui Stefan Liute. Sunt abonat si la celelalte dar numai din curiozitate. Cu totii sunt in pozitia unica de manageri ai unor firme importante pe internetul romanesc. Au povesti de spus, experiente pe care ei le-au trait si noi ceilalti nu. Stiu lucruri pe care noi nu le stim, au pareri bazate pe fapte pe care noi nu le cunoastem. Blogul lor este interesant din aceste motive, nu pentru ca le place un film sau altul. Nu pentru ca imi ofera un newsletter cu stiri pe care le stiam deja, cum face Antonio.

Ce-mi pasa mie de localurile in care se duce Vlad Stan sambata seara? Sa-mi povesteasca insa amintiri de pe vremea inceputurilor Videomax, sa-mi spuna de ce crede el ca Vodanet are sau nu succes, sa imi spuna ce i se pare lui interesant din statisticile acasa.ro… si atunci da, am putea vorbi de un blog interesant.

Daca va faceti blog, ganditi-va

  1. de ce l-ar considera cineva interesant, si mai ales cine
  2. ce lucruri noi pot invata cei de la punctul 1 citindu-va, lucruri pe care le-ar putea afla doar de la voi
  3. daca doriti ca blogul sa va ajute la imagine, in comunicare, postati in calitate de manageri de firma cu infatisare umana, nu de oameni care sunt intamplator manageri de firma.
  4. cititi si analizati bloguri care au acelasi scop ca al vostru (Mike Downey, Jonathan Schwartz)
  5. daca dupa o vreme nimeni nu comenteaza pe blogul vostru, intrebati-va daca nu cumva e ceva in neregula cu ceea ce scrieti.

Convingeti-ma ca firma pe care o conduceti face chestii superi tari, ca voi sunteti destepti si cu viziuni marete. V-ati facut blog sa dovediti ca sunteti deschisi, ca vreti sa comunicati si sa povestiti lumii viziunea voastra. Convingeti-ma ca stiti ce faceti, ca sunteti oameni importanti nu pentru ca ati fost la momentul potrivit in locul potrivit ci pentru ca meritati.

Si nu in ultimul rand, luati mesajul meu ca un sfat constructiv, este un lucru excelent ca aveti blog… dar macar faceti-l sa fie bun.

Orlando Nicoara, lectura obligatorie

Monday, January 30th, 2006

Din categoria “am trait s-o vad si p’asta”, Orlando Nicoara si-a facut blog. Pentru cei care au deschis mai tarziu televizoarele, Orlando este director general Netbridge, un nume foarte important pe internetul romanesc. Pentru mine el este omul care scrie mailuri de un rand si jumatate pentru ca e mereu prea ocupat pentru a tine cont si de relatiile cu clientii.

Sunt tare curios daca Orlando se va arunca cu capul inainte ca Vlad Stan intr-un blog personal-publicitar sau va incerca sa traga cate o invatatura de la managerii de companii de prin strainatate care au bloguri sau de ce nu, de la Radu Ionescu.

Bine ai venit Orlando. ๐Ÿ™‚

Via Antonio Eram.

Dupa patru zile departe de civilizatie…

Monday, January 30th, 2006

… inca mai traiesc. ๐Ÿ™‚
Deci se poate! N-am avut internet, nu mi-am citit mailul si n-am postat pe blog si iata ca nu am intrat in nici un fel de coma ba dimpotriva, parca as mai fi stat. Unde? Va spun maine.

Vivi happy in telescaun

Desi nu candidez la nimic…

Thursday, January 26th, 2006

Cineva ma intreba daca ma pregatesc pentru alegeri, ca tot apar prin ziare… de data asta in Capital.

Nu, nu candidez la primarie desi ma intreb cum as putea sa folosesc publicitatea asta gratuita.
Un prieten imi sugera ca as putea sa ma intorc in Romania si sa fiu consultant or something pe bani multi. ๐Ÿ™‚

Va multumim

Wednesday, January 25th, 2006

Macara in parc

In patru zile patinoarul din Bryant Park a disparut. L-au demontat, l-au impachetat si-au plecat.

Intre timp au aparut in parc alti muncitori care il pregatesc pentru Fashion Week, probabil isi aduc casutele din Lego si le monteaza, asambleaza, ridica repede si ieftin pentru marele eveniment.

Intre timp eu nu pot decat sa casc gura si sa ma minunez inca o data cum reusesc americanii sa il faca pe cetatean sa se simta bagat in seama. Imaginea conteaza, cu totii stim asta, diferenta dintre un multumesc si absenta lui se simte chiar daca este sau nu spus pe bune, iar partea funny este ca sa spui multumesc nu costa nimic.

Si uite asa in loc de un sec “Santier in lucru” astia spun “Please pardon our appearance” urmat de un mesaj pozitiv iar tu pleci mai departe multumit, pentru ca prin mareata ta generozitate si pentru ca ai iertat muncitorii, orasul in care locuiesti este cel mai smecher de pe pamant. ๐Ÿ™‚

Niste afise pe un gard: $20.
Sa faci cetateanul sa se simta important: priceless. ๐Ÿ™‚

O zi mai mult sau mai putin obisnuita

Tuesday, January 24th, 2006

De la o vreme cand cineva ma intreaba ce mai fac, le spun ca n-as putea indrazni sa ma plang de ceva. As fi un mare nerecunoscator si am realizat asta acum vreo doua saptamani cand povesteam cuiva ce am facut in ziua respectiva.

Fusesem la Guggenheim la o expozitie de pictura rusa, unde in plus vazusem in colectia permanenta a muzeului un Van Gogh, niste Picasso-uri si o gramada de Kandinsky. Am iesit ametit, ma emotionez cand pot sa stau la 20 cm de un Van Gogh original, sa vad culorile asa cum le-a vazut pictorul si sa pot sa studiez fiecare detaliu.
Am luat-o incet prin Central Park catre casa. Am iesit pe Fifth Avenue si apoi am cotit catre Grand Central. Am trecut pe langa Waldorf Astoria, am mers printre zgarienori catre apartamentul meu din Manhattan. ๐Ÿ™‚

Acum un an as fi spus ca asa ceva este dincolo de imposibil. Si-atunci, cum sa indraznesc sa spun ca mi-ar lipsi ceva? ๐Ÿ™‚

Despre calitatea codului

Saturday, January 21st, 2006

Oare faptul ca cineva se plange de calitatea unui cod scris de altcineva este un semn ca el produce cod de calitate?

Si pentru ca tot ma gandeam la calitatea codului, tot acum mi-am dat seama ca, pentru prima oara, nu mai cred ca ce scriam acum 6 luni era o tampenie. Poate o sa para ciudat, dar in ultimii cinci ani, la fiecare nou proiect ma minunam de calitatea codului din proiectul anterior. Asta in contextul in care, la fiecare proiect, ma credeam matur si mai destept decat pana atunci si eram incantat de calitatea codului pe care il scriu.

Fie, in sfarsit, scriu cod as good as it gets… fie doar s-a marit perioada in care creste calitatea codului pe care il scriu. ๐Ÿ™‚

Ce chestie, imi dau seama ca “a scrie cod” este o chestie de jargon pe care o iau for granted, cineva care nu este programator ar putea probabil sa nu inteleaga. ๐Ÿ™‚ Calitatea unui cod, auzi! Cod de bare? Cod pin? ๐Ÿ™‚

Reality check

Friday, January 20th, 2006

Cineva mi-a spus azi o chestie pe care o simteam si eu de la o vreme. A inceput sa nu mai imi placa blogul meu. De aceea, voi incerca

  • sa nu mai verific agresiv numarul de vizitatori. Nu scriu pentru trafic. O sa ma scot din trafic.ro daca nu o sa pot sa ma abtin.
  • sa nu ma mai gandesc cata lume imi citeste blogul. Am inceput sa ma emotionez cand stiu ca mesajele mele sunt citite, nu inteleg de ce, din ce in ce mai multa lume… si sa nu mai fiu eu insumi cand scriu. Popularitatea nu are legatura cu calitatea, de azi inainte stiu ca aproape nimeni nu-mi citeste blogul. ๐Ÿ™‚
  • sa nu mai incerc sa scriu asa cum cred eu ca mi-ar placea sa scriu. Daca nu are sens ultima propozitie, cititi-o de doua ori. ๐Ÿ™‚
  • sa scriu pentru ca sunt entuziasmat, nu sa ma entuziasmez pentru ca sa scriu.
  • sa nu ma mai simt obligat sa postez una pe zi (nici macar Novac nu face asta ๐Ÿ™‚ ). Am inceput de la o vreme (si asta are legatura cu a doua liniuta) sa simt o oarecare obligatie fata de cei care ma citesc. ๐Ÿ™‚ Va rog sa nu va suparati pe mine, dar nu am nici o obligatie fata de voi. ๐Ÿ™‚ Vreau sa scriu pentru ca imi place mie, nu pentru ca va place voua.

Bun. Acum pot sa ma intorc linistit la Harry Potter si Ordinul Phoenix, o carte pe care v-o recomand si voua, celor foarte putini care ma cititi doar din intamplare. ๐Ÿ™‚

Blogurile in direct la CityFM

Thursday, January 19th, 2006

Emisiune despre bloguri la radio CityFM din Bucuresti, cu Radu Ionescu (Kinecto), Antonio Eram (weblog.ro) si Lucian Boariu (city fm) diseara, 21:30 ora Romaniei.

Pot fi ascultati online si se poate vorbi cu ei pe Skype (id: orasulvirtual).
Mai multe detalii pe blogul lui Radu sau pe pagina emisiunii.

[later edit] pentru cine are chef sa asculte inregistrarea, aici. Podcast? Ce-aveti fratilor, e doar un mp3 inregistrat!

Desenati desenati desenati

Thursday, January 19th, 2006

Am gasit ArtRage, potential inlocuitor pentru Corel Painter, care incepuse sa ma enerveze prin lipsa lui de usability de bun simt (Painter7 era mai usable decat Painter8, nu inteleg ce o fi fost in capul lor, nici n-am mai incercat Painter9).

Anyways, pacat ca nu are layere, merge cam greu pe G4-ul meu (reactioneaza foarte greu uneori si e stresant din cauza asta) si nu are la fel de multe optiuni ca si Corel Painter. In schimb, arata pur si simplu superb si… e free. ๐Ÿ™‚

L-am gasit prin deamLog, blogul unei fete fara nume din Tulcea , pe care vi-l recomand, deseneaza foarte foarte frumos.

Mi-e si rusine dupa ce pomenesc de ea sa pun si mediocra mea creatie, da’ nu pot sa ma abtin, ca imi plac culorile. ๐Ÿ™‚

Three trees